Consumenten waren nog nooit zo somber

Ook de index van koopbereidheid daalde fors, zegt het CBS.

Het Nederlandse consumentenvertrouwen is in december fors verslechterd. Volgens het CBS zijn consumenten zeer negatief over hun financiële situatie. De vertrouwensindex daalde in december naar -37. In november was dat nog -32.

„Nooit eerder waren de consumenten zo somber”, aldus het CBS. Ook over hun financiële situatie in het afgelopen jaar waren consumenten somber, stelt het CBS. De houding ten aanzien van het doen van grote aankopen was negatiever dan in november.

De index van de koopbereidheid, die al op een laag niveau uitkwam, nam met 7 punten af naar -20. Het CBS maakte verder bekend dat het vertrouwen in het economisch klimaat licht is gedaald. Het oordeel over de economie in de komende twaalf maanden is opmerkelijk genoeg een fractie verbeterd. (Novum)