Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Chirurgen tegen BNN-kannibalen

„Als dit echt gaat gebeuren, dan is het een schending van de eed van Hippocrates.” Berend van der Lei, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie, vindt het aangekondigde mensenvlees eten door twee tv-presentatoren, vanavond bij BNN, „idioot en absurd”.

Presentatoren Dennis Storm en Valerio Zeno hebben aangekondigd dat ze in het programma Proefkonijnen een stukje van elkaars vlees gaan eten. Hun vlees zou operatief verwijderd zijn uit buik (Zeno) en bil (Storm). Het programma leidde al tot veel rumoer vooraf, tot in de VS. De Amerikaanse zender ABC spreekt van „the most disgusting story of the day”.

Van der Lei: „Volgens de eed van Hippocrates moet er een medische reden zijn voor een operatie. Bij plastische chirurgie kan dat ook een psychologische reden zijn. Maar deze operatie dient geen enkel doel, behalve de zucht naar kijkcijfers. Mijn collega had niet moeten meewerken.” Van der Lei betwijfelt of de uitzending echt is. „Ik denk dat dit weer een sensatiestunt is van BNN, net als de Grote Donorshow. Maar als het echt is, dan zal er discussie volgen over deze chirurg.”

Ook de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgen, Irene Mathijssen, keurt de behandeling af. „Een operatie is een serieuze aangelegenheid en niet bedoeld als amusement.”

Waarschijnlijk is de ingreep verricht door dokter Martin Janssen van Janssen Kliniek in Oisterwijk. Hijzelf en zijn praktijk zijn duidelijk te herkennen in de promotiefilmpjes van Proefkonijnen. Janssen werkte in 2007 mee aan het BNN-programma Try before you die en staat op de regionale zender Brabant 10 bekend als ‘De TV Dokter’. Janssen wenst niet te reageren. Een woordvoerder van de kliniek ontkent de betrokkenheid. „Misschien is het een kliniek die op de onze lijkt, en een arts die op meneer Janssen lijkt.”

Ook BNN wil niets bekendmaken over de kliniek. „We houden dat geheim, omdat het schadelijk kan zijn voor de chirurg.” Mogelijk maakt de arts zich schuldig aan mishandeling. Advocaat Gerard Spong levert juridische hulp bij het programma: „Het lijkt me onwaarschijnlijk, beide heren gaven toestemming en er maar een klein stukje vlees is weggesneden. Maar het Openbaar Ministerie kan een onderzoek instellen.”