buzz

‘The Artist’ succesvol bij nominaties ‘Globes’

De stille zwart-witfilm The Artist blijft het goed doen in het prijzenseizoen. De film sleepte zes nominaties binnen bij de Golden Globes, de prijzen van de buitenlandse filmjournalisten die in Amerika zijn neergestreken. Wellicht dat het feit dat campagnemachine Harvey Weinstein de film heeft opgepikt daar iets mee te maken heeft. Weinstein is een ongehoord effectieve lobbyist als het gaat om filmprijzen. Runner-up is The Descendants van Alexander Payne met vijf nominaties (zijn eerste film sinds wijnfilm Sideways) met George Clooney als recente weduwnaar. Clooney zelf sleepte drie nominaties in de wacht voor zijn lauw ontvangen politieke thriller The Ides of March. Bij de beste actrices geldt Meryl Streep als favoriet, voor haar rol als de dementerende Margaret Thatcher in The Iron Lady.

Kim Jong-il was geliefd personage in films

De overleden Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il was niet alleen zelf een fanatiek filmliefhebber, met een privécollectie van 30.000 films, hij was ook een populair filmpersonage. Zijn bekendste verschijning was vermoedelijk als zingende duivelse pop in de satirische animatiefilm Team America: World Police (2004). Hij dook eveneens op in een aflevering van comedyserie 30 Rock en zou ook een inspiratiebron zijn van de nieuwe film van de Britse komiek Sacha Baron Cohen, The Dictator (zie de trailer hiernaast).

Tory wil parlementair debat over Thatcherfilm

De conservatieve backbencher in de House of Commons Rob Wilson windt zich zo op over het onflatteuze portret van Thatcher in de film dat hij een parlementair debat wil aanvragen over de kwestie. Volgens Wilson is de film ‘unfair’ doordat de filmmakers zich concentreren op Thatcher als „oud, eenzaam, breekbaar en lijdend aan dementie”. Om de langst zittende Engelse premier van de twintigste eeuw recht te doen, hadden de filmmakers zich volgens de parlementariër moeten concentreren op haar opkomst, ondanks haar nederige komaf als dochter van een kruidenier. Volgens Hunt moet het Lagerhuis naar aanleiding van The Iron Lady een debat voeren over „respect, goede manieren en goede smaak”.

Anton Corbijn volgend jaar in jury filmfestival Berlijn

De jury van het filmfestival van Berlijn, dat in februari van start gaat, is compleet en maakt een sterke indruk. Voorzitter Mike Leigh krijgt gezelschap van de Nederlandse fotograaf en filmmaker Anton Corbijn, die ook zijn volgende film, A Most Wanted Man (naar een roman van John le Carré) in Duitsland zal opnemen. Daarnaast neemt de Franse actrice Charlotte Gainsbourg (Antichrist), filmster Jake Gyllenhaal (Source Code), regisseur François Ozon (Potiche) en de Algerijnse schrijver Boualem Sansal zitting in de jury; wat je noem een A-lijst.

Europees geld voor drie Nederlandse films

Regisseur Pieter Kuijpers (TBS, Van God los) krijgt 280.000 euro uit het Europese fonds Eurimages voor zijn film Hemel op aarde. Camiel Borgman, de nieuwe film van Alex van Warmerdam (Emma Blank) krijgt 550.000 euro. Eerder dit jaar kreeg Een kleine kans van Nicole van Kilsdonk (Patatje Oorlog, Richting West) al 100.000 euro.

Daniel Craig wellicht nog vijf keer James Bond

De producenten van James Bond, waarvan op dit moment een nieuwe film wordt opgenomen getiteld Skyfall, zijn zo tevreden met acteur Daniel Craig, die 007 voor de derde keer speelt, dat ze hem een contract willen aanbieden voor nog vijf Bondfilms. De onderhandelingen zullen beginnen als de opnamen van Skyfall zijn afgerond. De film wordt geregisseerd door Sam Mendes, bekend van American Beauty.

Volgende week woensdag is er geen filmbijlage