Boodschaptip: maak een lijstje

De culinaire afdeling van het tijdschriftenschap puilt deze maand uit van de speciale kerstedities. Van strak vormgegeven kookglossy’s tot hippe tijdschriften voor vegetariërs; er is voor elk wat wils. Wat al die bladen gemeen hebben, is dat ze vinden dat je ‘gewoon lekker relaxed’ moet doen. Kerstmis – zo zingen de culi-tijdschriften dit jaar in koor – draait om gezellig samenzijn, niet om gastronomische hoogstandjes. De feestedities staan dan ook vol tandpastaglimlachende fotomodellen rond een goedgedekte tafel of een kerstboom. De kinderen kijken guitig, de vaders zijn in de weer met de wijn en truien zijn verboden. Iedereen zit in een blote glitterjurk of een hemdje met spaghettibandjes lekker te genieten van z’n kalkoen met cranberrysaus terwijl de boom staat te baden in het licht. Zo’n fotogeniek zonnetje is in deze donkere dagen natuurlijk ver te zoeken, vandaar dat kerstreportages altijd maanden van tevoren, in de zomer, geschoten worden.

Ik kocht de ‘feestdagen special’ van Margriet en Jamie Magazine. In de eerste recepten voor cocktails, tips en trucs om je tafel gezellig te versieren en een fotostrip over de bereiding van een rollade. Ook Jamie geeft tips voor een stressvrije kerst, maar die maken op mij niet al te veel indruk; „bestel je drank online” en „maak een checklist”. Dat zijn dingen die u hopelijk zelf ook wel kunt bedenken. Zijn recepten zijn bovendien duidelijk toegesneden op de wat ruimere beurs. „Koop een paar eenden, kalkoenen of ganzen”, raadt hij aan, „en je zult samen smullen van het beste diner ooit”. Dat lijkt me niet voor iedereen weggelegd.

Dat gezegd zijnde staan er een hoop aantrekkelijke recepten in het blad. De Britse kookwonderboy heeft zowel tips voor veganisten als voor types die een groot braadstuk op tafel willen zetten en ook klassiekers als gepekelde kalkoen en Christmas pudding komen aan bod. In het magazine opvallend veel aandacht voor wilde gans, Jamie bereidt er zelf deze Kerst een met gember en mandarijn, en ook in een reportage over De Pasteibakkerij van Diny Schouten duikt hij op. In Nederland worden regelmatig ganzen afgeschoten wegens de overpopulatie. Mevrouw Schouten verwerkt het vlees graag in haar patés en geeft en passant een fijn recept voor ganzenconfit, dat ik direct op het oud-en-nieuwmenu heb gezet.

Marineer de bouten een nacht in het zout, de kruiden en de peper. Veeg de volgende dag de marinade van de ganzenbouten en leg ze in een pan. Smelt daaroverheen het ganzenvet. Laat de bouten vier uur lang op zo laag mogelijk vuur heel zachtjes garen. Schep ze na twee uur heel voorzichtig om.

Ik denk dat ik er geroosterde aardappels, spruiten en een lekkere warme trui bij serveer.

Thuiskok heeft vijf auteurs: Janneke Vreugdenhil (maandag), Menno Steketee (dinsdag), Roos Ouwehand (woensdag), Joël Broekaert (donderdag) en Joep Habets (vrijdag).

    • Roos Ouwehand