Bekerstunt GVVV met zege op Sparta

Amateurvoetbalclub GVVV heeft zich gisteravond ten koste van eerstedivisieclub Sparta geplaatst voor de kwartfinale van het nationale bekertoernooi. De ploeg uit Veenendaal had in de vorige ronde, ook in Rotterdam, eredivisieclub Excelsior uitgeschakeld.

GVVV won gisteravond op Spangen na het nemen van strafschoppen met 5-4. In de reguliere speeltijd was het 1-1. GVVV kwam via Simon Brouwer na vijf minuten op voorsprong. Na een uur zorgde Sidney Schmelz voor de gelijkmaker. Doelman Johan Jansen kon in de strafschoppenreeks tot held van de avond uitgroeien. Hij stopte de strafschop van Spartaan Donovan Slijngard.

Circa vijftienhonderd supporters waren met bussen van Veenendaal naar Rotterdam gereisd om hun club aan te moedigen. Ze zongen hatelijke spreekkoren aan het adres van plaatselijke rivaal DOVO, net als GVVV decennialang actief in het zaterdagvoetbal. Na afloop zongen de GVVV-fans ‘We gaan Europa’ in.

Om zich te plaatsen voor de Europa League moet GVVV wel het bekertoernooi winnen – of in de finale verliezen van de landskampioen of runner up – en dat is een amateurclub sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954 nog nooit gelukt. IJsselmeervogels was in 1975 het dichtst bij. De club uit Spakenburg bereikte de halve finales. ‘De Vogels’, met sterspeler annex marktkoopman Jaan de Graaf, werd later uitgeroepen tot ‘sportploeg van het jaar’.

GVVV, de nummer drie uit de topklasse, kan volgende maand in de kwartfinales op topclubs als AZ, PSV, Ajax of FC Twente stuiten. Die spelen vandaag en morgen.

Heracles bereikte in Almelo de laatste acht via een 4-0 thuiszege op De Graafschap. Bij rust stond het al 3-0, mede door een prachtige omhaal van Samuel Armenteros. Willy Overtoom had na twee minuten de score geopend. Een eigen goal van Purrel Fränkel maakte De Graafschap kansloos. Vlak na rust maakte Marko Vejinovic er met een lob 4-0 van.

Eredivisieclub RKC voorkwam in Waalwijk uitschakeling door eerstedivisieclub Go Ahead Eagles. De ploeg uit Deventer, in de vorige ronde te sterk voor Feyenoord, verspeelde in de slotfase een 2-0 voorsprong en verloor met 3-2.