Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Banken lenen 489 miljard bij driejaarsoperatie ECB

Een logo van het euroteken voor de deur van het kantoor van de ECB in Frankfurt.
Een logo van het euroteken voor de deur van het kantoor van de ECB in Frankfurt. Foto AFP / Daniel Roland

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag 489,2 miljard gepompt in banken binnen de eurozone in een poging de financiële markten tot rust te brengen. Het gaat om geld met een looptijd van drie jaar.

Het is de eerste 3-jarige lening die de ECB ooit uitgaf: de grootste liquiditeitsoperatie ooit. De actie is een laatste redmiddel van de ECB om een kredietcrisis te voorkomen. Ook hoopt men dat met het geld Italiaanse en Spaanse schuld wordt opgekocht.

Er is boven verwachting veel geld opgenomen door in totaal 523 banken. Vooraf werd de vraag door analisten van persbureau Reuters ingeschat op ongeveer 250 miljard euro. De banken lenen tegen de gemiddelde beleningsrente van de ECB die momenteel 1 procent bedraagt.

Het vorig record stond op een bedrag van 442 miljard euro aan eenjarige leningen die in juni 2009 werden verstrekt. De ECB gaf tot nu nooit leningen uit met een looptijd langer dan dertien maanden. De langere leenperiode moet de markten verzekeren dat banken hun financiering de komende jaren op orde kunnen krijgen. Door de schuldencrisis in de eurozone waren hierover twijfels gerezen. Voor banken die niet meer terechtkunnen bij collega-banken voor geld, vormt de ECB vaak het laatste toevluchtsoord.