Astro André vanmiddag de ruimte in, maar hij blijft gewoon twitteren

André Kuipers onze eigen ruimteheld. Hij wordt vanmiddag om 14.16 uur ‘onze’ tijd richting de kosmos geschoten. Hopen dat die Russische Sojoezraket het er allemaal goed van afbrengt. Over zes maanden zien we de Amsterdamse ruimtevaarder dan weer terug.

Kuipers zwaait vaarwel na de persconferentie gisteren in het Kosmodome. Foto AFP / Kirill Kudryavtsev

André Kuipers onze eigen ruimteheld. Hij wordt vanmiddag om 14.16 uur ‘onze’ tijd richting de kosmos geschoten. Hopen dat die Russische Sojoezraket het er allemaal goed van afbrengt. Over zes maanden zien we de Amsterdamse ruimtevaarder dan weer terug.

Straks zendt de NOS de lancering rechtstreeks uit, van 13.20 tot 14.45 uur op Nederland 1. Plaats van handeling is het Kosmodroom van Bajkonoer; de oudste en grootste raketlanceerplaats ter wereld. Deze diende in de Koude Oorlog als geheime lanceerbasis van kernkoppen. Klinkt spannend? Niet voor André. In 2004 ging Kuipers vanaf daar ook al de ruimte in.

De bestemming van de ruimtereis is het internationale ruimtestation ISS. Kan dat fraai zijn? Jazeker. Aldaar komt Kuipers met zijn twee reisgenoten vrijdag om 16.22 uur Nederlandse tijd aan. De Sojoez-raket -waarmee Kuipers de ruimte ingaat- stond gisteravond al klaar voor vertrek op zijn lanceerplaats:

In aanloop naar zijn lancering straks hield André een best wel boeiend weblog bij. Zijn laatste post is een video waarop hij vertelt over de laatste dagen voor vertrek.

Natalie Imbruglia

Vanuit de ruimte zal Kuipers veelvuldig in contact staan met de aarde. Via een wifi-verbinding in het ruimtestation zal @astro_andre blijven twitteren en YouTube-filmpjes maken.

Een Russische orthodoxe priester zegent de Sojoez TMA-03M waarmee Kuipers de ruimte in gaat. Foto AFP / Kirill KudryavtsevEen Russische orthodoxe priester zegent de Sojoez TMA-03M waarmee Kuipers de ruimte in gaat. Foto AFP / Kirill Kudryavtsev

Daarnaast gaat Kuipers via een radioverbinding scholieren vertellen over zijn ervaringen én op Eerste Kerstdag via een live verbinding om 12.00 uur bij Radio 2 Torn van Natalie Imbruglia – nummer 2000 uit de Top2000 – aankondigen.

“Maar of dat ook echt gaat lukken, weten we niet 100 procent zeker. André heeft daar veel operationele verplichtingen. Als hij genoeg tijd over heeft, belt hij zelf. We hopen dat het lukt. André is een groot muziekliefhebber.” - woordvoerder van de ESA.

Over een half jaar komt hij dus weer terug. Die allerlaatste fase van de terugvlucht is niet bepaald iets waar Kuipers naar uitkijkt: “Alsof er zes of zeven minuten een olifant op je gaat zitten.”

    • Jules Seegers