Alles ging goed: André Kuipers is onderweg naar het ruimtestation

De Nederlandse astronaut André Kuipers is met twee collega’s onderweg naar het ruimtestation ISS. De lancering verliep zonder problemen. De komende maanden verrichten ze wetenschappelijk onderzoek, maar voeren ze ook onderhouds- en schoonmaakwerk uit.

De Sojoez-raket bij de lancering. Foto Reuters / NASA

De Nederlandse astronaut André Kuipers is met twee collega’s onderweg naar het ruimtestation ISS. De lancering verliep zonder problemen. De komende maanden verrichten ze wetenschappelijk onderzoek, maar voeren ze ook onderhouds- en schoonmaakwerk uit.

De Sojoez TMA-3M-raket steeg even na kwart over twee op van lanceerplatform 1 van het Kosmodroom van Baikonoer in Kazachstan (kaart), dezelfde plek waarvandaan Joeri Gagarin in 1961 als eerste naar de ruimte reisde. Het duurde vanaf het moment van lancering achteneenhalve minuut (waarin drie rakettrappen worden afgeworpen) voordat de raket in een baan om de aarde was. Inmiddels kan gesteld worden dat de lancering succesvol verlopen is.

Beelden van de lancering:

http://youtu.be/iHcuDMCpxA4

Vrijdag arriveert de raket bij het ruimtestation. Daar verblijft het trio - Kuipers is samen met de Amerikaan Don Pettit en de Rus Oleg Kononenko - 148 dagen. De drie astronauten hebben een strak (per vijf minuten ingedeeld) werkrooster, maar Kuipers verwacht dat hij rond Kerst wel even naar buiten kan kijken. Op het programma staan wetenschappelijke experimenten, educatieve activiteiten, maar ook onderhouds-, opruim- en schoonmaakwerk.

Er staan 57 van die experimenten op de rol, zoals het bijhouden van een ‘hoofdpijndagboek’: om te onderzoeken wanneer en waarom astronauten in de ruimte last krijgen van hoofdpijn houden ze nauwgezet bij wanneer klachten optreden. De gewichtsloze toestand aan boord stelt ze in staat ook andere testen uit te voeren die op aarde niet mogelijk zijn.

Het is voor Kuipers niet de eerste keer: in 2004 was hij al eens elf dagen op het ruimtestation. Te kort, vond hij, en daarom kijkt hij ernaar uit dat het nu voor een langere periode is. “Ik was na elf dagen eindelijk een beetje gewend en toen moest ik terug. Nu heb ik veel meer tijd voor alles.”

Bruno van Wayenburg is voor NRC Handelsblad in Baikonoer en schreef voor de krant van vandaag een uitgebreid stuk over het stadje en de lancering. Abonnees kunnen de krant hier in digitale vorm lezen.

    • Peter Zantingh