Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Ajax - AZ onderbroken na bizar incident met keeper AZ

AZ-keeper Esteban geeft de Ajax-fan een trap die hem zojuist had aangevallen. Foto screenshot Eredivisie Live

De bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ is vanavond gestaakt nadat zich een bizar incident rond AZ-doelman Esteban had voorgedaan. Die werd door een fan aangevallen, waarna hij de fan zelf een aantal keren schopte en rood kreeg van arbiter Nijhuis.

AZ-coach Gertjan Verbeek heeft zijn ploeg na het incident uit woede van het veld gehaald, waarop Nijhuis de wedstrijd moest staken. Onze verslaggever Bart Hinke, die in de Amsterdam Arena is, zag het incident gebeuren en beschreef het via de telefoon als volgt:

“Bizar tafereel hier. AZ gaat van het veld af na rode kaart Esteban. Die kreeg hij nadat hij aangevallen werd door een fan van Ajax, die hem in de rug wilde schoppen. Daarna ging Esteban door het lint en schopte hij drie keer in op de liggende fan. Nijhuis trok rood terwijl de fan van het veld werd verwijderd.”

Bekijk de beelden van het incident hier:

http://www.youtube.com/watch?v=IwfiIh-cEJQ

Scheidsrechter ‘kon niet anders’ vanwege de regels

Scheidsrechter Nijhuis sprak na afloop van de wedstrijd tegenover onze verslaggever Bart Hinke van een “zwarte dag”, maar zei dat hij niet anders kon dat Esteban rood geven omdat de keeper “een gewelddadigheid” beging. “Ik kan begrijpen dat hij zich verweert, maar hij kan ook weglopen zodra de toeschouwer op de grond ligt”, aldus Nijhuis.

Stond arbiter Nijhuis in zijn recht om Esteban van het veld te sturen? Volgens het reglement van voetbalbond KNVB wel. Een speler die zich schuldig maakt aan gewelddadig spel moet van het speelveld worden gezonden, staat onder artikel 12. Er staat:

“Een speler maakt zich schuldig aan een gewelddadige handeling als hij buitensporige inzet of geweld gebruikt, zonder dat dit in strijd om de bal is. Hij is ook schuldig aan een gewelddadige handeling als hij buitensporige inzet of geweld gebruikt ten opzichte van een ploeggenoot, toeschouwer, wedstrijdofficial of enig ander persoon.”

Ajax noemt incident ‘dieptriest’, spelers AZ ‘gebroken’ in kleedkamer

Onze verslaggever Hinke sprak in de Arena met Jeroen Slop, de financieel directeur van Ajax. Volgens Slop is de ‘fan’ die Esteban aanviel, en inmiddels is gearresteerd, een 19-jarige man die heeft verklaard dat hij een hekel heeft aan de AZ-keeper. Hij was naar alle waarschijnlijkheid onder invloed van alcohol en is via het invalidepodium van de Arena op het veld gekomen. Slop noemt de gang van zaken “dieptriest”. Geruchten over dat de man een stadionverbod zou hebben kon hij niet bevestigen.

De technisch directeur van AZ, Earnest Stewart, zei tegen Hinke dat de spelers van AZ na het incident in de kleedkamer hebben aangegeven dat zij zich niet meer veilig voelden. Daarom heeft AZ besloten om niet meer verder te spelen. Volgens Stewart zaten de spelers “gebroken” in de kleedkamer.

Ajax - AZ werd gestaakt bij een stand van 1-0 voor de Amsterdammers. Of de wedstrijd nog wordt uitgespeeld is de vraag omdat AZ besloot niet meer verder te willen spelen. De KNVB heeft nu drie mogelijkheden: de wedstrijd laten overspelen, laten uitspelen of de eindstand op 1-0 voor Ajax vaststellen. KNVB-directeur Van Oostveen zei na afloop op een persconferentie:

“We moeten eerst afwachten of de aanklager betaald voetbal een schuldige kan aanwijzen. Daarna wordt zijn rapport beoordeeld door het bestuur betaald voetbal. Dat schrijven de reglementen voor. We hopen voor kerst duidelijkheid te verschaffen.”