Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

69 hoogleraren in NRC: stop met plan-Borssele II

Een nieuwe kerncentrale is onnodig, onbetaalbaar, onrendabel en niet duurzaam. Maak van uitstel liever afstel, betogen 69 hoogleraren in milieu, duurzaamheid en transitie vanmiddag in NRC Handelsblad.

Energiebedrijf Delta verklaarde vorige week donderdag de beslissing over een tweede kerncentrale in Borssele een half jaar vooruit te willen schuiven.

De hoogleraren adviseren Delta “met klem” om te stoppen met plannen voor een tweede kerncentrale in Borssele. Volgens hen is een tweede centrale:

1 Overbodig

Nederland is nu al netto exporteur van stroom. Dit zal de komende tien jaar alleen maar toenemen. Naar schatting is er een overschot van ruim 30 procent aan elektriciteit in 2020, de stijgende vraag meegenomen. Een tweede kerncentrale zorgt voor nóg meer overproductie.

2 Onbetaalbaar

Het wordt steeds duidelijker  dat de businesscase van Borssele II vrijwel niet sluitend te krijgen is. Ervaringen met soortgelijke centrales in Finland en Frankrijk leren dat een kostenoverschrijding van enkele miljarden euro’s kan worden verwacht.

3 Onrendabel

Door de zeer beperkte historie van kernenergie in Nederland hebben wij relatief weinig kennis en expertise in huis over deze technologie,  in tegenstelling tot Duitsland en Frankrijk. Een nieuwe kerncentrale draagt niet bij aan innovatie en economische structuurversterking. Het levert ook nauwelijks extra werkgelegenheid op voor Zeeland.

4 Niet duurzaam

De onduurzame argumenten tegen kernenergie zijn al veertig jaar hetzelfde. Voor het radioactief kernafval is nog steeds geen blijvende oplossing gevonden. We schepen toekomstige generaties  voor duizenden jaren ermee op. Ook de onveiligheid in termen van risico’s bij calamiteiten blijft, zie ook de recente ramp in Fukushima. Ten slotte vormt de nucleaire proliferatie een ernstige bedreiging voor de mondiale veiligheid.

Volgens de hoogleraren levert een vergelijkbare investering van 6 miljard euro in duurzame energie “significant meer innovatie, werkgelegenheid en economische structuurversterking op voor Nederland en in het bijzonder voor Zeeland”. De hoogleraren in het opiniestuk:

Het voortbestaan van Delta kan alleen worden veiliggesteld als grote financiële risico’s worden vermeden en daadwerkelijk wordt geïnvesteerd in duurzame energie. Het spreekwoord luidt: ‘van uitstel komt afstel’. Wij adviseren Delta met klem om te stoppen met plannen voor een tweede kerncentrale in Borssele.

Lees het hele opiniestuk van Jan Rotmans, hoogleraar ‘duurzame transities’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, dat ondertekend is door nog 68 andere hoogleraren in NRC Handelsblad van vandaag. Of lees het artikel terug in de digitale editie (alleen voor abonnees)