'20-30 Club' een feit na onderzoek

Amy Winehouse was de zoveelste muzikant die op haar 27ste overleed. Er werd zelfs gesproken van een ‘27 Club’.

Australische wetenschappers onderzochten of het waar is dat er meer popmusici sterven op hun 27ste. Ze vergeleken het sterftecijfer van Britse muzikanten die een hit hadden in de periode 1956-2007 met die van de hele bevolking van het Verenigd Koninkrijk. Ze concludeerden dat er niet significant meer muzikanten op hun 27ste stierven, maar dat muzikanten tussen hun 20ste en 30ste wel een twee tot drie keer zo grote kans hadden om te overlijden.

Opvallend genoeg overleden er eind jaren tachtig helemaal geen muzikanten. De Australische wetenschappers vermoeden dat dit te maken had met de betere behandeling bij een overdosis heroïne. Ook zouden de muzikanten er sinds de jaren tachtig volgens de onderzoekers een gezondere leefstijl op nahouden dan hun voorgangers.