YouTube weer gegroeid

Twee zangeresjes van elf, een brabbelende tweeling, Job Cohen en de matjes van New Kids Turbo. Dat zijn de best bekeken YouTube-filmpjes van 2011 in Nederland. De site groeide opnieuw fors.

YouTube is het afgelopen jaar opnieuw sterk gegroeid. Bezoekers keken wereldwijd meer dan drie miljard video’s per dag. Dat is 50 procent meer dan in 2010. Elke minuut plaatsten zij voor 48 uur videomateriaal online, 40 procent meer. Via Facebook wordt dagelijks voor een tijdsomvang van circa 150 jaar naar video’s gekeken (2,5 keer meer dan in 2010). Elke minuut wordt YouTube vierhonderd keer genoemd op Twitter (drie keer meer dan in 2010).

Sociale media als Facebook en Twitter kunnen de kijkcijfers van video’s tot grote hoogte opstuwen, bleek dit jaar. Het best bekeken amateurfilmpje in Nederland – buiten de categorie professionele muziekclips – was het afgelopen jaar een cover van de elfjarige scholiere Maria Aragon uit Winnipeg. Zij zong en speelde Born this way van Lady Gaga. De Amerikaanse zangeres zag het en was diep onder de indruk. „[Ik] kan niet stoppen met huilen terwijl ik naar je kijk. Dit is waarom ik muziek maak. Zij is de toekomst”, stuurde ze naar haar acht miljoen volgers. De video is ruim 45 miljoen keer bekeken.

Op twee in de Nederlandse top-5 staat een aflevering van LuckyTV, onderdeel van het VARA-programma De wereld draait door (DWDD), over Job Cohen in de Tweede Kamer. „Mevrouw de voorzitter, wij wonen in een mooi en sterk land”, speecht de geplaagde PvdA-leider. „Maar we zijn ook onzeker geworden. Bestaat mijn baan straks nog?” Dan klinkt: „Ik denk het niet, Job!” en ziet de kijker een lachende Geert Wilders. Hilarisch is ook het vervolgfilmpje waarin een verslaggever van LuckyTV zogenaamd reacties verzamelt in de wandelgangen.

Op drie staat de trailer van de nieuwe Nederlandse film New Kids Nitro, op vier een optreden van zangeres Aliyah Kolf in het tv-programma Holland’s got talent. Net als de Canadese Maria Aragon is zij elf jaar oud en kreeg zij ook bekendheid op het web na een tweet van de zangeres die ze coverde. Aliyah zong And I’m telling you van Jennifer Hudson. Op vijf in Nederland – en veel bekeken wereldwijd – staan twee brabbelende baby’s uit Brooklyn.

Meer cijfers over YouTube:youtube-trends.blogspot.com

    • Jan Benjamin