Woede over nieuwe veldslag in Kairo

Bij de protesten vielen sinds vrijdag veertien doden en 500 gewonden.

Egyptische militairen en politiemannen hebben gisteren voor de vierde achtereenvolgende dag slag geleverd met betogers op het centrale Tahrirplein in Kairo die het onmiddellijke vertrek eisen van het militaire regime.

Er vielen weer zeker drie doden toen militairen het vuur openden op demonstranten. De voorgaande dagen ramden politie en leger in op betogers die op de grond lagen, gooiden vanaf gebouwen stenen op demonstranten en randden vrouwen aan. Bij de protesten vielen sinds vrijdag in totaal veertien doden en ongeveer 500 gewonden. Meer dan 160 mensen werden opgepakt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, toonde zich zondag „ernstig bezorgd” over het geweld. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon was „hogelijk gealarmeerd over het excessieve gebruik van geweld” tegen betogers.

Maar het leger zelf gaf de demonstranten de schuld. De Opperste Militaire Raad die Egypte regeert sinds de val van president Hosni Mubarak in februari liet zondag in een verklaring weten dat de betogers „een boosaardige samenzwering” hebben opgezet om de Staat te ontwrichten. „Hebben wij niet het recht om de eigendommen van het grote Egyptische volk te verdedigen, dat we hebben gezworen te beschermen?”

Het leger en de betogers strijden tegen elkaar om de steun van de de bevolking. Volgens analisten is vooralsnog het leger aan de winnende hand. Fundamentalistische partijen, de Moslimbroederschap en de salafistische Nour-partij, houden zich afzijdig van de jongste protesten. Zij vrezen dat ze hun grote winst in de lopende verkiezingen op het spel zetten als ze met de demonstraties tegen het leger meedoen. (Reuters, AP)

Deel nationaal erfgoed Egypte vernietigd, In Beeld, pag. 14 en 15