Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

‘Werkgelegenheid groeit in de komende vijf jaar’

Ondanks de snel verslechterende economie zal de werkgelegenheid in Nederland tot 2016 gemiddeld blijven groeien. Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.

De onderzoeksresultaten van het ROA lijken in strijd te zijn met de laatste voorspellingen van het Centraal Plan Bureau (CPB). Volgens het CPB zal de Nederlandse economie volgend jaar in een recessie belanden. Mede als gevolg daarvan zal de werkloosheid volgend jaar volgens het CPB oplopen met 90.000 personen, tot 475.000 werkzoekenden, bijna 6 procent van de beroepsbevolking.

Volgens het ROA zijn de vooruitzichten voor werkzoekenden op langere termijn echter positief. “Wij proberen door de conjunctuur heen te kijken”, zegt onderzoeker Frank Cörvers. Volgens het ROA zal de werkgelegenheid tot 2016 met gemiddeld 0,4 procent groeien. Vooral de zorg en de dienstensector hebben in de komende jaren meer mensen nodig. Ook laagopgeleiden kunnen daarvan profiteren, mits tenminste het kabinet niet te zwaar gaat bezuinigen. In specifieke functies voor hoogopgeleiden, zoals bijvoorbeeld werktuigbouwkundigen, voorspelt het ROA grote tekorten.

De belangrijkste oorzaak voor de groei van het aantal vacatures is het afzwaaien van de babyboomers, de generatie die werd geboren tussen 1945 en 1955. Tot 2016, zo blijkt uit het onderzoek van het ROA, moet in de komende periode ieder jaar 4 procent van de beroepsbevolking worden vervangen door nieuwkomers. Het aantal schoolverlaters (3,5 procent van de bestaande beroepsbevolking) is niet voldoende om aan die ‘vervangingsvraag’ te voldoen. Ondanks de dreigende recessie zullen afgestudeerden daarom weinig problemen hebben om aan een baan te komen, zo voorspelt het ROA. Naast dokters en verpleegkundigen zullen volgens het ROA vooral afgestudeerden elektrotechniek (MBO en HBO) en werktuigbouwkunde (HBO en WO) gewild zijn.

Het onderzoek van de Universiteit Maastricht, ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2016’ (hier in pdf-vorm), wordt iedere twee jaar uitgebracht, en wordt vooral gebruikt in de onderwijssector om aankomende studenten te adviseren over hun beroepskeuze. In het ROA-onderzoek is de laatste sombere CPB-raming van een week geleden niet verwerkt. ROA-onderzoeker Frank Cörvers gelooft niet dat de laatste ramingen nopen tot bijstelling: “Wij proberen niet te veel mee te dobberen op het sentiment rond de conjunctuur. De middellange termijn laat zien dat er vraag zal zijn naar mensen.”