Werkgelegenheid blijft groeien ondanks de crisis

Ondanks de snel verslechterende economie zal de werkgelegenheid in Nederland tot 2016 gemiddeld met 0,4 procent per jaar groeien. Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. De onderzoeksresultaten lijken strijdig met de laatste voorspellingen van het Centraal Plan Bureau (CPB). Volgens het CPB zal de Nederlandse economie volgend jaar in een recessie belanden. Mede als gevolg daarvan zal de werkloosheid volgend jaar volgens het CPB oplopen met 90.000 personen, tot 475.000 werkzoekenden, bijna 6 procent van de beroepsbevolking. Volgens het ROA zijn de vooruitzichten voor werkzoekenden op de wat langere termijn echter positief. De belangrijkste oorzaak voor de groei van het aantal vacatures is het afzwaaien van de babyboomers, de generatie die werd geboren tussen 1945 en 1955. Tot 2016 moet in de komende periode ieder jaar 4 procent van de beroepsbevolking worden vervangen door nieuwkomers. Het aantal schoolverlaters (3,5 procent van de bestaande beroepsbevolking) is niet voldoende om aan die ‘vervangingsvraag’ te voldoen. Ondanks de dreigende recessie zullen afgestudeerden daarom weinig problemen hebben om aan een baan te komen, zo voorspelt het ROA. (NRC)