Internationale waarnemers waarschijnlijk nog dit jaar naar Syrië

Nabil Elaraby, secretaris-generaal van de Arabische Liga. Volgens hem is de kans groot dat de 150 internationale waarnemers nog dit jaar naar Syrië afreizen. Foto Reuters / Thaier al-Sudani

De internationale waarnemers van de Arabische Liga komen waarschijnlijk nog dit jaar naar Syrië om daar de situatie te monitoren. Als het eenmaal zover is, wordt binnen een week duidelijk in hoeverre Assad zich aan de afspraken houdt.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen bij de Liga, die gisteren naar buiten bracht dat Syrië het vredesprotocol getekend had. De bedoeling is dat daarmee een einde komt aan de ernstige onrust in het land. Al negen maanden lang gaan mensen de straat op om het aftreden van het regime van Assad te eisen en al even lang bestrijdt zijn leger de protesten met grof geschut: volgens de Verenigde Naties zijn er al vijfduizend mensen omgekomen sinds het begin van de opstand.

Syrië probeerde het tekenen van de overeenkomst lange tijd uit te stellen, maar ging gisteren akkoord met het toelaten van zo’n 150 waarnemers. Zij gaan monitoren wat er op de Syrische straten gebeurt. Dat is van groot belang omdat Syrië tot dusver geen buitenlandse journalisten of waarnemers toeliet, waardoor de verontrustende berichten uit het land moeilijk te verifiëren waren. Assad ontkende onlangs nog dat onder zijn bevel burgers worden gedood.

Overmorgen reist een eerste delegatie naar Syrië om de missie voor te bereiden. De secretaris-generaal van de Liga zei dat het “niet zeker, maar wel zeer waarschijnlijk” is dat alle waarnemers nog voor het eind van dit jaar in Syrië zijn. Het is de eerste keer sinds 1945 dat de Arabische Liga zo’n missie uitvoert.

Voorlopig leidde de toezegging van Assad nog niet tot een verbetering van de situatie - sterker nog: gisteren kwamen volgens activisten honderd mensen om het leven door toedoen van de Syrische veiligheidsdiensten.

    • Peter Zantingh