Vragen stellen aan de premier

Bij de laatste College Tour van dit seizoen is premier Ruttete gast. Bij de opnamen gisteravond gaf hij antwoord op vragen van studenten over de benoeming van Donner, armoede en studieschulden.

None

„Het was heel leuk. Ja, het is gewoon een mooi platform”, zegt Mark Rutte. Na afloop van de opnamen van het NTR-programma College Tour baant de premier zich een weg door de haag van studenten die een foto of wijze raad zoeken. „Ik wil de ICT in, heeft u voor mij een tip?”, vraagt een jonge student met beugel. „Nou, je overvalt me daarmee, maar ik zou vooral goed de vakbladen lezen over computers.” De student knikt instemmend.

In de Pieterskerk in Leiden, de stad waar hij geschiedenis studeerde, is de minister-president net geïnterviewd door presentator Twan Huys, met hulp van ruim 600 studenten. „Lastig? Nee hoor. Het schuurt wel lekker met het publiek en Twan, maar dat is alleen maar leuk.”

Het gaat Rutte ogenschijnlijk makkelijk af. Op vrijwel alle vragen reageert hij kalm, waar het kan joviaal. Op één punt, de benoeming van Piet Hein Donner tot vice-voorzitter van de Raad van State (RvS), is hij fel. Volgens presentator Huys had minister Opstelten, die de benoemingsprocedure leidde, tegen SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan gezegd dat híj in ieder geval niet de nieuwe vice-voorzitter van de RvS zou worden. „Dan moet je Ivo nu bellen”, reageert Rutte. Opstelten wordt tijdens de uitzending gebeld en reageert kort en krachtig: „Dat heb ik niet gezegd.” Na een kort telefonisch interview door Huys, sluit Rutte het onderwerp af: „Dank je Ivo, het is wel duidelijk.”

Andere kritische vragen handelt hij af met zijn optimistische visie. Een bezorgde student heeft een vraag over zijn stijgende studieschuld. „Als student krijg je later een goede baan, daarmee kan je die schuld afbetalen.”

Over de armoede in Nederland blijft hij bij zijn standpunt. Die is er volgens Rutte niet. „De bijstand is geen vetpot. Er zijn mensen die het moeilijk hebben, maar ze duiken niet onder de bijstandsnorm. Dus het woord armoede is onjuist.”

Via een videoboodschap stelt de Amerikaanse comedian Seth Meyer voor om de White House Correspondents Dinner, een Amerikaanse traditie, ook in Nederland in te voeren. Elk jaar nodigt het Amerikaanse journalistencorps de president uit voor een diner. Traditiegetrouw houdt de president dan een speech waarin hij zichzelf en zijn politieke opponenten voor gek zet. President Obama nam afgelopen jaar republikein Donald Trump en nieuwszender Fox op de korrel. Rutte is enthousiast over de Amerikaanse traditie: „Nodig me maar uit. Ik wil dan natuurlijk ook een speech houden.”

Net zo relaxed antwoordt de premier vragen over zijn studententijd. „Het sex, drugs en rock-'n-roll-gehalte? Voldoende, maar ik heb nooit geïnhaleerd.” En hoe vaak bevond de premier zich in een delirium? „Dat nooit, maar ik heb wel een paar avonden iets te veel gedronken.”

College Tour. Vanavond op Ned. 3, 21.15-22.05 uur

    • Diederik Huffels