Opinie

    • Paul Luttikhuis

Vervuilen is veel te goedkoop

Vapour rise from a steel mill chimney in the industrial town of Port Kembla, about 80 km (50 miles) south of Sydney, in this file photo taken July 7, 2011. Australia's parliament passed landmark laws to impose a price on carbon emissions on November 8, 2011, in one of the biggest economic reforms in a decade, giving new impetus to December's global climate talks in South Africa. Australia accounts for just 1.5 percent of global emissions, but is the developed world's highest emitter per capita due to a reliance on coal to generate electricity. REUTERS/Tim Wimborne/Files (AUSTRALIA - Tags: BUSINESS POLITICS ENVIRONMENT)
Vapour rise from a steel mill chimney in the industrial town of Port Kembla, about 80 km (50 miles) south of Sydney, in this file photo taken July 7, 2011. Australia's parliament passed landmark laws to impose a price on carbon emissions on November 8, 2011, in one of the biggest economic reforms in a decade, giving new impetus to December's global climate talks in South Africa. Australia accounts for just 1.5 percent of global emissions, but is the developed world's highest emitter per capita due to a reliance on coal to generate electricity. REUTERS/Tim Wimborne/Files (AUSTRALIA - Tags: BUSINESS POLITICS ENVIRONMENT)

Een ton CO2 kost tegenwoordig ongeveer zeven euro. Veel te weinig, zeggen deskundigen, om effect te hebben. Voor de meeste bedrijven is het nu veel goedkoper om gewoon door te gaan met de uitstoot van broeikasgassen, dan om de maatregelen te nemen om die uitstoot te beperken.

De prijs is zo laag door het falen van de emissiehandel. Het aanbod van emissiecertificaten (die recht geven op de uitstoot van een ton CO2) is veel hoger dan de vraag. Dat heeft verschillende oorzaken. Allereerst zijn er in het verleden veel te veel emissierechten uitgedeeld. En juist toen daar voorzichtig paal en perk aan werd gesteld, sloeg de economische crisis toe en daalde in veel bedrijven de productie, waardoor ze met een grote hoeveelheid  verkoopbare emissierechten overhielden.

Daar komt nog bij dat Brussel met andere milieumaatregelen indirect de emissiehandel dreigt te frustreren. Europa blijkt zijn doelstelling voor energiebesparing (een reductie van 20 procent in 2020) niet te halen. Met de huidige maatregelen komen de bedrijven niet verder dan de helft.

Het Europees Parlement heeft daarom vanmorgen voorgesteld om een deel van de emissiecertificaten uit de markt te halen. Daarvoor is brede steun. In 2013 gaat de volgende fase van het systeem in. Dan zou het aanbod met zo’n 15 procent (1,4 miljard ton) gereduceerd moeten worden.

Het parlement kan de reductie niet opleggen, maar het ziet ernaar uit dat de Europese Commissie wel voor een beperking is. Temeer omdat een aantal grote energiebedrijven, verenigd in de EU Corporate Leaders Group on Climate Change (EUCLG), vorige week in een open brief een vergelijkbaar verzoek hebben ingediend: „Een goed functionerend emissiehandelsysteem met een stevige prijs zal het vertrouwen herstellen in investeringen in schone energie”, schrijft de EUCLG, waarin Vestas, Shell, Enel, Alstom en anderen deelnemen.

Opmerkelijk is de deelname van Shell. Maar onlogisch is het niet. Het Brits-Nederlandse bedrijf heeft veel belangstelling voor de opslag van kooldioxide (CCS). Het bedrijf heeft berekend dat dat rendabel wordt als een ton CO2 ongeveer 40 euro gaat kosten.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis