Uitgelicht

Film

Film

Nannerl, la soeur de Mozart (René Féret, 2010, Frankrijk). Stijlvol mengsel van historische reconstructie en geraffineerde fictie schotelt ons een verfranste familie Mozart voor. Wolfgangs eveneens begaafde zuster Maria Anna (Marie Féret) krijgt van hun ambitieuze vader Leopold een componeerverbod opgelegd. Film is ook een heel Franse bespiegeling over uiterlijke vorm, maskerades, seksualiteit en decadentie. TV5, 18.35-20.30u.

A Time to Kill (Joel Schumacher, 1996, VS). Pamflettistische verfilming van romandebuut van John Grisham over proces tegen een zwarte man (Samuel L. Jackson) die in het blankste district van Mississippi de twee blanke verkrachters van zijn dochtertje doodschoot. RTL8, 20.30-23.20u.

Surviving Christmas (Mike Mitchell, 2004, VS). Oer-conservatieve bedoening, waarin de traditionele elementen van het genre kerstfilm van stal worden gehaald: het verruilen van cynisme voor oprechtheid, het inzien van het belang van warme familiebanden en het besef dat geld niet gelukkig maakt. Vervelende yup Ben Affleck leert deze normen en waarden weer waarderen als hij de familie Valco (James Gandolfini en Christina Applegate) 250.000 dollar betaalt om hem een leuke Kerst te bezorgen. De Valco’s hebben zo hun eigen (huwelijks)problemen, maar dat geld slaan ze natuurlijk niet af.BBC 1, 01.15-02.40u.

MacKenna’s Gold (J. Lee Thompson, 1969, VS). Aardige western. Sheriff Gregory Peck heeft een schatkaart in handen. Boeven als Omar Sharif en Telly Savalas azen daar op. Ook met Eli Wallach.Morgen, BBC 2, 15.30-17.35u.

Informatief

Triq slama Mohamed. Reis in vrede. Tweedelige serie over Mohamed Abdeslam, die al een halve eeuw in België woont. De 73-jarige Marokkaanse immigrant wordt gevolgd tijdens een reis door zijn tweede vaderland én door zijn land van herkomst. Beide liggen hem na aan het hart. Zijn persoonlijke ervaringen worden vervlochten met het universele verhaal van de Marokkaanse migratie naar België. In dit tweede deel gaat Mohamed in Noord-Marokko op zoek naar sporen uit zijn jeugd. Hij zoekt er familieleden op en mensen uit zijn verleden. Maar hij kijkt vooral ook uit naar een ontmoeting met oudste zoon Zoubir en kleinzoon Adam, die nu in Casablanca wonen.Canvas, 21.10-22.05u.

Koppen XL: de Walton zesling. In 1983 was de geboorte van deze zesling wereldnieuws omdat voor het eerst alle zes kinderen de geboorte overleefden. Toen ze achttien werden, trokken ze zich, nadat er negen documentaires over hen waren gemaakt, terug uit de media. Nu ze achtentwintig zijn, vertellen Jennie, Kate, Sarah, Hannah, Luci en Ruth wat het betekende om op te groeien in zo’n drukke bende en ze blikken terug op de voortdurende aandacht die ze indertijd ondervonden. Eén, 21.30-22.00u.

Les derniers jours d’une icône. Documentaire over de laatste dagen van Jean Seberg. Op 8 september 1979 wordt de in Frankrijk wonende Amerikaanse actrice in Parijs dood aangetroffen in haar auto: zelfmoord, is het oordeel. Wat moet haar zijn overkomen dat ze die uitweg verkoos? Achter haar façade van androgyne schoonheid ging een leven vol verlangens en opstandigheid schuil.TV5, 01.43-02.34u.

Amusement

Brassens, la mauvaise réputation. Biopic over de jonge jaren van Georges Brassens (1921-1981), de dichter en chansonnier. De weg naar de top was ook voor Brassens lang, en vol gevaren. De titel verwijst naar de keer – hij was 16 jaar – dat hij door de politie voor diefstal werd opgepakt; het is ook de naam van een liedje en van zijn eerste langspeelplaat. Met onder anderen Stéphane Rideau in de titelrol, Marie-Anne Chazel als Jeanne Le Bonnec, Pierre Boulanger als Loulou Bestiou en Julie Voisin als Colette. Nederlandse ondertitels. TV5, 21.00-22.35u.

Voulez-vous danser? Le swing. Serie danscursussen waarin ervaren danseressen een niet-ervaren partner de beginselen van een dans bijbrengen. Vanavond leert ex-danseres Geneviève Guérard aan Emmanuel Bilodeau de beginselen van de swing, op een gemaskerd bal ergens in de open lucht op een plein. Zonder ondertiteling.TV5, 22.35-23.00u.

Radio

De avonden. Documentaire van Laura Stek over balletdanser en choreograaf Vaslav Nijinsky, die een eeuw geleden een ster was. Arthur Japin, auteur van het boek Vaslav, en slavist Sjeng Scheijen, die een biografie (Diaghilev) schreef van Serge Diaghilev – in wiens balletgezelschap Nijinsky een ster werd – vertellen in deze documentaire over Nijinsky’s gekte, zijn aantrekkingskracht en het sterrendom in zijn tijd. Verder een gesprek met fotografe Patricia Steur over Thin Blue Line, haar boek met portretten van Molukkers en Indische Nederlanders die tatoeages dragen van Maori-artiest Gordon Toi.Radio 6, 21.02-23.00u.