Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Tuigdorp, planking, vleeshufter en bedrijfspoedel woorden van 2011

Protest van poedeleigenaren op het Haagse Binnenhof in september naar aanleiding van de uitspraken van Wilders die Cohen "bedrijfspoedel" van het kabinet-Rutte noemde. De Poedelclub Nederland vindt dat daarmee de naam van deze hondensoort 'bezoedeld' wordt. Foto NRC / Roel Rozenburg
Protest van poedeleigenaren op het Haagse Binnenhof in september naar aanleiding van de uitspraken van Wilders die Cohen "bedrijfspoedel" van het kabinet-Rutte noemde. De Poedelclub Nederland vindt dat daarmee de naam van deze hondensoort 'bezoedeld' wordt. Foto NRC / Roel Rozenburg Protest van poedeleigenaren op het Haagse Binnenhof in september naar aanleiding van de uitspraken van Wilders die Cohen "bedrijfspoedel" van het kabinet-Rutte noemde. De Poedelclub Nederland vindt dat daarmee de naam van deze hondensoort 'bezoedeld' wordt. Foto NRC / Roel Rozenburg

Tuigdorp is verkozen tot woord van het jaar 2011. Tuigdorp? Een “afgelegen locatie die is ingericht als woonoord voor veelplegers e.d., m.n. zo’n locatie met asowoningen”, aldus Van Dale.

In de internetverkiezing die Van Dale organiseerde, kreeg het woord 43 procent van de zestienduizend uitgebrachte stemmen.

Het was de PVV die het woord in februari van dit jaar introduceerde. De partij stelde dat veelplegers zo veel mogelijk moeten worden geïsoleerd van de samenleving in op te richten tuigdorpen, bestaande uit wooncontainers. In elke provincie zou zo’n tuigdorp moeten worden opgericht. Het idee zou ontleend zijn aan de Deense zogeheten Skaeve Huse, ‘rare huizen voor rare mensen’, die in Nederland ook enige navolging kregen.

Vorig jaar ging gedoogregering er met de eretitel vandoor. Het jaar daarvoor was dat ontvrienden.

De uitslag in alle categorieën:

Woord van het Jaar 2011
tuigdorp 43 %
caviapolitie 16 %
occupyer 9 %

Jongerentaal
planking 35 %
soggen 24 %
lokprofiel 19 %

Lifestyle

vleeshufter 31 %
plaswinkel 24 %
wellnesssafari 16 %

Sport/amusement

wordfeuden 45 %
snikkelgoal 26 %
lustbaby 11 %

Economie

buffettbelasting 24 %
crisispapier 24 %
big bazooka 20 %

Politiek

bedrijfspoedel 64 %
polentaks 18 %
halbeheffing 9 %

Onduidelijk wat de betekenis van het woord is? Zoek het op bij Van Dale.

Tuigdorp is overigens niet het enige woord van het jaar. Vorige maand kreeg het woord weigerambtenaar de eretitel op het congres van het Genootschap Onze Taal. Daar brachten veertienhonderd bezoekers hun stem uit.