Tien jaar na Lord Of The Rings - tien weetjes over de trilogie

Frodo (Elijah Wood) in Lord Of The Rings.
Frodo (Elijah Wood) in Lord Of The Rings.

Gisteren precies tien jaar geleden vloog de camera voor het eerst over de Gouw om daar Frodo Baggins aan ons voor te stellen. Op 19 december 2001 verscheen het eerste deel van The Lord Of The Rings in de bioscoop. Tien LOTR-weetjes die misschien nieuw voor u zijn.

http://www.youtube.com/watch?v=cPT6B9X-Wsg

 1. Voordat regisseur Peter Jackson het tegendeel bewees, was de algemene opinie dat de Lord Of The Rings-boeken van Tolkien niet te verfilmen waren. Maar toen filmproductiemaatschappij United Artists de filmrechten kocht, stond er bijna een merkwaardige poging daartoe op stapel: The Beatles wilden graag dat Stanley Kubrick ging regisseren terwijl de fab four de rollen vertolkten. Kubrick wilde niet: het was immers onverfilmbaar.
 2. Slechts drie films kregen ooit elf Oscars: Ben Hur (1959), Titanic (1997) en de derde LOTR: The Return Of The King (2003). Laatstgenoemde is de enige uit het korte rijtje die won in alle categorieën waarin de film genomineerd was.
 3. Jackson maakte zich samen met producer Barrie M. Osborne sterk voor een Oscar voor beste bijrol voor Andy Serkis, die Gollum vorm gaf (hier zie je hoe hij dat deed). Volgens de regels van de Academy kon hij echter niet winnen, omdat hij in de film niet fysiek te zien is.
 4. The New York Times in hun (overigens lovende) recensie van het eerste deel: “Jackson dacht blijkbaar dat hij de verschillende strijdende partijen voor de kijker kon onderscheiden door ze kapsels van bands uit de jaren zeventig aan te meten.” Zo hoorden Aragorn en Boromir volgens de krant bij het Aerosmith-kamp.
 5. Peter Jackson noemde Viggo Mortensen tijdens een gesprek op de set eens een half uur lang bij zijn karakternaam, Aragorn, zonder dat hij het door had.
 6. Nog tot maart volgend jaar wordt er gefilmd voor het tweeluik The Hobbit, dat in 2012 (An Unexpected Journey) en 2013 (There And Back Again) uit moet komen. Aanvankelijk wilde Peter Jackson die niet meer regisseren (misschien ook omdat de verwachtingen uiteraard torenhoog zijn), maar nadat Guillermo del Toro zich terugtrok en Jacksons schema het toeliet, stapte hij toch naar voren.
 7. Op IMDB, de grootste filmdatabase op internet waar bezoekers films een cijfer kunnen geven, staan de drie films van de trilogie alle drie in de top-30 van beste films ooit. Het laatste deel staat met een 8.8 het hoogst: op de tiende plek. The Shawshank Redemption staat op één.
 8. Een Deens bedrijf heeft de rechten gekocht om Lord Of The Rings-LEGO te gaan maken. In de zomer van 2012 verschijnt het speelgoed in de winkels.
 9. De Uruk’hai (deze wezens) waren nooit met meer dan honderd tijdens het filmen. De rest werd er digitaal bijgemaakt. Het was de bedoeling dat de mannen die ze speelden stuk voor stuk minstens 1,85 meter lang waren, maar daar konden er niet voldoende van gecast worden. Daarom werden ook mannen die kleiner waren aangenomen. Zij werden op de set Uruk’low genoemd.
 10. In tegenstelling tot eerdere jaren zijn de LOTR-films tijdens kerst niet op de Nederlandse televisie te zien. Dit is er wel te zien op kerstavond, op eerste kerstdag en tweede kerstdag.
  • Peter Zantingh