Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Suarez acht duels geschorst wegens racisme

Liverpool-speler Luís Suarez tijdens de wedstrijd tegen Queens Park Rangers op 10 december. Foto Reuters / Phil Noble

De Engelse voetbalbond (FA) heeft Liverpool-speler Luís Suarez voor acht wedstrijden geschorst. Tijdens een duel tegen Manchester United heeft de voormalige spits van Ajax racistische opmerkingen gemaakt tegen verdediger Patrice Evra. Ook krijgt hij een boete van 40.000 pond.

Suarez maakte de opmerkingen tijdens de wedstrijd tegen Manchester United van 15 oktober. Volgens Evra zou Suarez tijdens de wedstrijd zeker tien keer racistische opmerkingen hebben gemaakt. Suarez heeft beweerd dat zijn woorden verkeerd zijn opgevat. Hij heeft twee weken de tijd om tegen de straf in beroep te gaan.

Bekijk hier beelden van één van de aanvaringen tussen Suarez en Evra tijdens de wedstrijd van 15 oktober.
http://www.youtube.com/watch?v=F0cBtuFFqkY&feature=youtu.be

Suarez raakte ook in de Nederlandse competitie regelmatig in opspraak wegens fopduiken of andere overtredingen. Zo beet hij tijdens Ajax-PSV in november 2010 tegenstander Otman Bakkal in de nek. Ajax schorste hem voor twee competitiewedstrijden en legde hem een geldboete op. De KNVB schorste Suarez voor zeven duels. In januari bereikten Ajax en Liverpool een akkoord over een transfer waarmee circa 25 miljoen was gemoeid.