Staats-tv toont beelden overleden Kim - Z-Korea condoleert bevolking

Het lichaam van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il ligt opgebaard in het Kumsusan Paleis der Herinnering in Pyongyang.
Het lichaam van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il ligt opgebaard in het Kumsusan Paleis der Herinnering in Pyongyang. Foto AFP / Noord-Koreaanse tv

De Noord-Koreaanse staatstelevisie heeft beelden getoond van een lange rij rouwenden die langs de open kist met daarin de zaterdag overleden Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il lopen.

Eerder meldden staatsmedia dat Kims zoon en opvolger Kim Jong-Un en andere hoogwaardigheidsbekleders in een ‘plechtige ceremonie’ de overleden leider hun respect betuigden.

In heel Noord-Korea werd vandaag stilgestaan bij de dood van Kim. Mensen kwamen bijeen om te rouwen en legden bloemen. Vrijgegeven beelden van gisteren toonden al hoe hysterisch dat eraan toe kan gaan.

Zuid-Korea betoont medeleven

Zuid-Korea heeft de Noord-Koreaanse bevolking vandaag zijn medeleven betuigd.. Dat heeft de Zuid-Koreaanse minister van hereniging Yu Woo-ik gezegd. Zuid-Korea hoopt dat Noord-Korea met Seoul wil samenwerken om vrede en voorspoed op het Koreaanse schiereiland te bewerkstelligen, zei Yu. De minister zei dat hij christelijke groeperingen zal verzoeken geen grote met verlichting versierde kerstbomen langs de grens neer te zetten - acties die door het noorden worden beschouwd als propagandamiddel.

Westerse landen spreken de hoop uit dat Noord-Korea een koersverandering inzet na het overlijden van Kim.

Kim wordt woensdag 28 december begraven. Buitenlandse delegaties die hopen condoleances over te brengen zullen niet worden toegelaten, zo liet de Noord-Koreaanse regering gisteren weten.

    • Marije Willems