Spanje gaat 16,5 miljard bezuinigen in 2012

‘Er wachten ons zeer zware tijden.’

De nieuwe premier van Spanje, Mariano Rajoy, kondigde gisteren aan het begrotingstekort van het land in 2012 terug te willen dringen met 16,5 miljard euro. De conservatieve Rajoy specificeerde nog niet welk arsenaal aan bezuinigingen hij in petto heeft.

Doel is om aan het eind van volgend jaar een tekort van 4,4 procent van het bruto binnenlands product te hebben. De 16,5 miljard euro zouden hiervoor genoeg zijn áls Spanje er dit jaar nog in slaagt het tekort op 6 procent te houden. De kans hierop is echter klein.

De eerste hervormingen richten zich op begrotingsstabiliteit, het voltooien van de herstructurering van de banken en structurele hervormingen in de publieke sector. Ook de arbeidsmarkt zal onder handen genomen worden. De werkloosheid in Spanje ligt nu rond de 23 procent. Het bedrijfsleven kan daarentegen op belastingvermindering rekenen.

Rajoy wordt vandaag beëdigd als premier nadat zijn centrum-rechtse Volkspartij (PP) op 20 november met een flinke meerderheid werd gekozen. (NRC)