Scholier leest het liefst een verfilmd boek

Boeken die onlangs werden verfilmd zijn favoriet bij scholieren van de middelbare school. De Twilight-reeks van Stephenie Meyer en de Harry Potter-reeks, waarvan deze zomer de laatste film uitkwam, zijn buiten de leeslijst om het populairst. Dat meldt de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek op basis van onderzoek.

Meisjes lezen met 87 procent aanzienlijk vaker boeken dan jongens, van wie slechts 57 procent graag een boek oppakt. Doordat meisjes vaker lezen dan jongens, wordt de lijst met populairste boeken gedomineerd door de leesvoorkeur van meisjes.

Bij jongens doet Harry Potter van J.K. Rowling het goed, maar ook Dan Brown, bekend van onder meer De Da Vinci Code, scoort hoog.

Dat de populairste boeken niet op de leeslijst voor school gezet mogen worden, vindt 44 procent van de ondervraagde scholieren jammer.

De enquête onder zevenhonderd middelbare scholieren in de bovenbouw werd gehouden door scholieren.com. (Novum)