Rutte wil daders seksueel misbruik binnen de kerk voor rechter brengen

Netherlands' Prime Minister Mark Rutte arrives at an European Union summit in Brussels December 8, 2011. European Union leaders will discuss proposals for tighter euro zone integration on December 8-9, with the aim of bringing deficits and debt much more strictly into check, a move that may give the European Central Bank room to step up purchases of sovereign bonds and reassure financial markets. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
Netherlands' Prime Minister Mark Rutte arrives at an European Union summit in Brussels December 8, 2011. European Union leaders will discuss proposals for tighter euro zone integration on December 8-9, with the aim of bringing deficits and debt much more strictly into check, a move that may give the European Central Bank room to step up purchases of sovereign bonds and reassure financial markets. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS) Foto Reuters / Francois Lenoir

Premier Mark Rutte wil dat priesters die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke kerk alsnog kunnen worden vervolgd. Dat zei hij tijdens de opnames van het tv-programma College Tour, dat vanavond wordt uitgezonden.

Rutte zei dat hij “als mens” wil dat deze mensen “gepakt gaan worden”, maar dat hij er “als minister-president” niet onmiddellijk voor kon zorgen. Het kabinet gaat het onderzoeken. Europese afspraken over verjaring kunnen mogelijk dwars liggen, aldus Rutte.

Tussen 1945 en 1981 zijn naar schatting 10.000 tot 20.000 kinderen in katholieke instellingen het slachtoffer geworden van seksueel misbruik. Er zijn 800 daders geïdentificeerd, 105 personen zijn nog in leven. Het misbruik van minderjarigen was bekend binnen de ordes en bisdommen. Dat concludeerde de commissie-Deetman vrijdag in haar eindrapport naar misbruik in de katholieke kerk.

    • Marije Willems