Rouw om kameraad Kim bij vijanden VS

Cuba heeft gisteren drie dagen van nationale rouw afgekondigd vanwege de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. De vlaggen in Cuba hangen vanaf vandaag halfstok. Naast deelneming met Noord-Korea lijkt de rouwbetuiging op het communistische eiland ook een poging om de Verenigde Staten te tarten, de gedeelde vijand.

Dat motief klinkt ook door in de reacties van de weinige landen die rechtstreekse condoleances hebben aangeboden aan de familie van Kim Jong-il. De socialistische president Hugo Chávez van Venezuela zei bedroefd te zijn over het overlijden van „kameraad Kim Jong-il”. Iran was iets vlakker met de uitspraak van parlementsvoorzitter Ali Larijani dat „de grote leider van een bevriende natie” is heengegaan. De landen zijn verenigd met Noord-Korea in hun slechte verhoudingen met Amerika.

China kiest ondertussen voor een diplomatieke aanpak. De Chinezen kunnen gebruik maken van hun unieke positie als enige land met serieuze diplomatieke betrekkingen met Noord-Korea. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Yang Jiechi, heeft gezegd dat het bewaren van de vrede tussen Noord- en Zuid-Korea „in ieders belang” is en dat China bereid is „hard te werken met alle partijen”. Yang heeft gisteren gesproken met zijn Zuid-Koreaanse collega en met Hillary Clinton.

Tegelijk verzorgt China de goede banden met Noord-Korea. President Hu Jintao bood zijn condoleances aan bij de ambassade van Noord-Korea in Peking. Ook heeft China vandaag Kim Jong-un, de zoon en opvolger van Kim Jong-il, uitgenodigd voor een staatsbezoek.

Zuid-Korea heeft het Noord-Koreaanse volk gecondoleerd, en zal geen delegatie sturen naar de begrafenis, Zuid-Korea, Japan en de VS benadrukken het belang van „vrede en stabiliteit” op het Koreaans schiereiland.