Playboy vs GeenStijl om naaktfoto's Britt

GeenStijl moet zich volgende week woensdag voor de Amsterdamse rechter verantwoorden voor het linken naar uitgelekte Playboy-foto’s van tv-meisje Britt Dekker. Uitgever Sanoma Media, Playboy Enterprises en Dekker zelf zijn naar de rechter gestapt.

GeenStijl verwees op 26 oktober, een week voor de presentatie van de Playboy met Dekkers foto’s, naar de gehele reportage elders op internet. GeenStijl maakte zo volgens de advocaat van de eisers inbreuk op de auteursrechten van Sanoma. Die zou bijna 100.000 euro schade hebben geleden door de publicatie. „Ook door eerdere publicaties van foto-reportages door GeenStijl heeft Sanoma schade geleden en lijdt Sanoma schade”, aldus advocatenkantoor SOLV. GeenStijl reageert op de site dat zij slechts heeft gelinkt naar de foto’s. „Als linken al niet meer mag, dan is het einde verhaal voor het internet as we know it.” De foto's werden geplaatst „door een iemand” op een Australische website.

De juridische status van linken op het web is al jaren onderwerp van debat. De rechter lijkt de afgelopen jaren kritischer geworden over linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal. Niet alleen in geval van muziek of films, maar ook van krantenartikelen. In augustus wonnen de dagbladuitgevers een zaak tegen sites en knipselkranten die verwijzen naar hun stukken. In 2000 verloor PCM Uitgevers nog een vergelijkbare zaak tegen Kranten.com.