P.C. Hooft- prijs naar Oosterhoff

Dichter Tonnus Oosterhoff krijgt de P.C. Hooft-prijs 2012 voor zijn hele oeuvre. Hij krijgt Nederlands belangrijkste literaire onderscheiding omdat zijn poëzie volgens de jury „in hoge mate vernieuwend” is. „Ze heeft de Nederlandse dichtkunst van diverse keurslijven bevrijd, niet planmatig of vanuit een dichterlijke ideologie, maar door persoonlijke oorspronkelijkheid.” Aan de prijs is 60.000 euro verbonden.

Oosterhoff (1953) zei vanmorgen desgevraagd wel rekening gehouden te hebben met de bekroning. „Ik dacht dat ik vroeger of later wel de P.C. Hooft-prijs zou krijgen. Het is dus vroeger geworden.”

Volgens Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, staat Oosterhoff in de naoorlogse poëzie „met gemak op de hoogte van zijn grote voorbeeld Lucebert en Hugo Claus”. Zijn werk is onder meer vertaald in het Engels en Frans.

De P.C. Hooft-prijs wordt 24 mei uitgereikt in Den Haag.

Het Grote Verhaal: pagina 12-13