Orgaantekort? Straks kunnen we nieren ‘printen’

Fijn dat we steeds langer leven, maar dat betekent wel dat de vraag naar organen groeit. Nu komen we al structureel nieren tekort. Mensen sterven op de wachtlijst. De Amerikaanse uroloog Anthony Atala verkent daarom de mogelijkheden om nieren te kweken in het laboratorium. De eerste resultaten zijn indrukwekkend.

De arts demonstreerde op een TED- conferentie een printer die in zeven uur een prototype van een nier produceert. Helaas is het biomateriaal nog niet klinisch toepasbaar, maar het mag bijzonder heten dat Atala het publiek een nier kan tonen die geheel buiten het lichaam is gegroeid.

Eerder in deze serie:
Half miljoen euro voor ziektebed tachtigjarige. Is dat het waard?
Geef uitbehandelde alcoholisten hun eigen drankhostel
Psst, wat kost die nier van jou?

    • Steven de Jong