Occupy is geen ‘lieveling’

Marco Visscher zegt in ‘Occupy is de lieveling van de gevestigde orde’ (Opinie & Debat, 17 december) dat Occupy steun geniet van Republikeinse presidentskandidaten, Europese ministers, bisschoppen (Desmond Tutu), Barroso en vanuit multinationals als Unilever en Citigroup. Ook zou Barack Obama een „nieuwe campagne” voeren „die wordt gestoeld op de retoriek van de antikapitalisten” – hoewel hij juist teruggrijpt op het erfgoed van zijn verre voorganger Theodore Roosevelt. Het is onmiskenbaar dat Occupy invloed heeft. Ben je dan opeens een ‘lieveling’? De afgelopen drie maanden heb ik Amerikaanse kranten en nieuwssites grondig afgegraasd, maar niets kunnen vinden wat wijst op liefde van de gevestigde orde voor Occupy. Bij de Republikeinse kandidaten en rechtse media spat de haat tegen Occupy uit de ogen en oren. „Ga je wassen en zoek een baan” of kill them all is de teneur, met als middenweg het als onkruid besproeien van demonstranten met pepperspray. In strijd met de Grondwet heeft ‘Washington’ het optreden tegen lokale kampen gecoördineerd. De Londense politie heeft Occupy ingeschaald als domestic terrorists. Dit is echt iets anders dan de ‘lieveling’ zijn van de gevestigde orde.

H.J. van Vliet

Amsterdam

    • H.J. van Vliet