Nieuwe premier Spanje gunt zich tijd voor crisisaanpak

De aanstaande Spaanse premier Mariano Rajoy heeft gisteren beloofd het land met ingrijpende bezuinigingen en hervormingen uit de economische crisis te leiden, maar hij gaf opnieuw weinig concrete details over zijn beleid. In zijn regeringsverklaring zei Rajoy (56) wel dat geen enkele uitgavenpost heilig is, behalve de pensioenen die volgend jaar weer inflatiecorrectie krijgen.

Een maand nadat zijn centrumrechtse Volkspartij (PP) een ruime absolute meerderheid veroverde bij de verkiezingen, wordt Rajoy vandaag officieel beëdigd. In zijn verklaring van gisteren schetste hij eerst een uiterst somber beeld van de Spaanse economie, die op het punt staat terug te vallen in een recessie.

Bij het uiteenzetten van zijn crisisaanpak herhaalde Rajoy grotendeels de beloftes en plannen uit zijn partijprogramma en verkiezingscampagne. Zo stelde Rajoy dat hij koste wat kost de door Brussel opgelegde begrotingsdoelstellingen wil halen en in 2012 minstens 16,5 miljard euro zal bezuinigen. Dit bedrag zal bijna zeker nog stijgen, omdat de uitgaande socialistische regering-Zapatero het tekort waarschijnlijk niet tot 6 procent krijgt teruggesnoeid.

Omdat Zapatero parlementair al te verzwakt was om nog een begroting voor 2012 op te stellen, wordt de begroting van 2011 drie maanden verlengd. Rajoy hoeft zijn crisisaanpak pas in maart concreet te maken.

Ook voor de hervormingen gunt Rajoy zichzelf meer tijd. Zo wil hij de sociale partners nog tot half januari geven om zelf met een voorstel voor een arbeidsmarkthervorming komen. Het saneren en herstructureren van de financiële sector, zwaar getroffen door de vastgoedcrisis, lijkt hij tot de zomer uit te stellen. Dan krijgt de centrale Banco de España een nieuwe gouverneur, die door Rajoy zelf aangewezen zal worden.