Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Mauro krijgt studievisum voor een jaar

Mauro met zijn pleegouders tijdens een manifestatie voor een verblijfsvergunning voor de asielzoeker eerder dit jaar. Foto NRC / Roel Rozenburg

De Angolese asielzoeker Mauro Manuel heeft een studievisum gekregen van minister voor Immigratie Gerd Leers.

Dat heeft een woordvoerder van Mauro vanmiddag bekend gemaakt, meldt persbureau Novum. “Mauro heeft zojuist gehoord dat hij een tijdelijke verblijfsvergunning heeft gekregen”, zegt de woordvoerder. De verblijfsvergunning is geldig tot september 2012 en kan dan worden verlengd. Volgens de zegsman is dat normaal bij een verblijfsvergunning voor studiedoeleinden.

Mauro vroeg het visum op 18 november aan nadat Leers in oktober had laten weten dat hij geen mogelijkheden zag om de jonge Angolees in Nederland te laten blijven. Het CDA kwam na een intern conflict tot de conclusie dat Mauro geen asiel kon krijgen, maar wel in Nederland een studievisum mag aanvragen. Normaal gesproken moet dat in het land van herkomst.