Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Leger Egypte betuigt spijt aan vrouwen die gewond raakten bij demonstraties

Een vrouw wordt hard aangepakt door Egyptische militairen bij haar arrestatie afgelopen zaterdag. Foto Reuters

De Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF), de militaire leiders van Egypte, hebben hun spijt betuigd voor het leed dat vrouwen de afgelopen dagen is aangedaan bij botsingen tussen demonstranten en veiligheidsdiensten.

Dat meldt SCAF in een verklaring op Facebook, meldt persbureau AFP. Hierin kondigt het leger “alle wettelijke maatregelen” te nemen om ervoor te zorgen dat “degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld aansprakelijk worden gehouden”.

De verklaring komt een paar uur nadat zo’n tweeduizend vrouwen de straat op gingen in Kairo om te demonstreren tegen het geweld tegen betogers de afgelopen dagen. Zeker veertien mensen werden de afgelopen dagen gedood door botsingen met veiligheidstroepen. Dit weekend verschenen beelden uit onderstaand filmpje in de Egyptische media. Deze schokkende beelden gingen de wereld over. Hierop wordt een vrouw in hijaab mishandeld door politieagenten.

Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants maakt het leger alleen excuses omdat beelden van de mishandeling van een vrouw op video is vastgelegd en dit in de Egyptische media terecht kwam. Roelants:

“Het mishandelen en aanranden van vrouwen gebeurde al onder Mubarak en ook de maanden na zijn aftreden. Daar zijn nooit excuses voor gemaakt, maar omdat deze video in de media terechtgekomen is, maken zij excuses. Normaal zou er geen haan naar gekraaid hebben. Daarnaast biedt het leger nu alleen vrouwen excuses aan en niet de mannen. Die probeert SCAF als straatterroristen af te schilderen. Het leger krabbelt in feite geen millimeter terug.”

Het leger schildert de activisten die in Kairo de straat op gaan als onruststokers, schreef Roelants eerder vandaag ook in NRC Handelsblad om zo de rust te bewaren en het grootste deel van het volk achter zich te krijgen, en dat lijkt te werken. Roelants:

“De betogers, tot een kleine groep ingekrompen sinds de opstand tegen president Mubarak in januari/februari, blijven protesteren tegen het leger dat volgens hen aan de macht wil vasthouden. De militairen hebben immers grote economische belangen te verdedigen. Maar het leger voert met succes aan dat de doorgaande onrust zijn inspanningen dwarsboomt om de verslechterende economie weer op orde te krijgen. De staatsmedia hameren die boodschap erin. Veel Egyptenaren, die hun lonen zien dalen en de werkloosheid groeien, willen rust om toeristen en investeerders terug te krijgen. Zij kiezen voor het leger, dat hoe dan ook sinds 1952 geldt als stut in moeilijke tijden.”