‘Leger Algerije helpt Mali in strijd tegen terrorisme’

Europese gijzelaars, waaronder een Nederlander, die op 25 november door de lokale tak van Al-Qaeda in Mali werden ontvoerd.. Foto AFP

Soldaten van het Algerijnse leger zijn het noorden van buurland Mali binnengetrokken om “bijstand te verlenen” aan het Malinese leger in de strijd tegen “criminaliteit en terrorisme”.

Dat meldt persbureau AFP op gezag van militaire en diplomatieke bronnen en ooggetuigen. Volgens een ongenoemde diplomatieke rol zouden minstens vijftien officieren hulp bieden aan het Malinese leger.

Dissidente groep AQIM verantwoordelijk voor ontvoeringen Algerije’

Op 22 oktober ontvoerde een gewapende bende een Italiaanse en twee Spaanse hulpverleners uit een Saharaans vluchtelingenkamp in het zuiden van Algerije, nabij de grens met Marokko. Aanvankelijk werd de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida, de Al-Qaeda-in-de-islamitische-Maghreb (AQIM), verdacht van de ontvoering, maar die ontkende begin deze maand hiervoor verantwoordelijk te zijn.

Zaterdag liet Polisario-functionaris Taleb Omar aan persbureau AP weten dat de drie hulpverleners zich in het noorden van Mali zouden bevinden. Polisario is een organisatie die strijdt voor zelfbeschikking voor de Westelijke Sahara. Volgens Omar zouden voormalige leden van AQIM de hulpverleners gijzelen, de zogeheten ‘Beweging voor de eenheid en Jihad in West-Afrika’.

Conflict Libië zorgde voor toenemende onveiligheid Sahara

Mali, maar ook Algerije, Niger, en Mauritanië kampen met toenemende onveiligheid door de activiteiten van AQIM in de Sahara. Het conflict in Libië zorgde het afgelopen jaar voor een toestroom aan wapens in het woestijngebied.

In totaal worden twaalf Europeanen vastgehouden door AQIM en de dissidente groep. Hieronder bevindt zich ook een Nederlander die op 25 november werd ontvoerd in Timboektoe.

    • Hans Klis