Kortkolom economie

Verzekeraar Achmea koopt Independer

Rotterdam. Voor een onbekend bedrag neemt verzekeringsconcern Achmea een meerderheidsbelang van 77 procent in Independer.nl. De oprichters en het management van de financiële vergelijkingssite houden de overige 23 procent. Achmea neemt het belang over van investeringsmaatschappij NPM Capital en Paerel, een levensverzekeringendochter van ASR. Ondanks de nauwe betrokkenheid van een grote verzekeringsmaatschappij zegt Independer de onafhankelijkheid van hun vergelijkingsadviezen overeind te houden, onder meer door een raad van toezicht aan te stellen onder leiding van voormalig AFM-voorzitter Arthur Docters van Leeuwen. (NRC)

Consumenten waren nog nooit zo somber

Amsterdam. Het Nederlandse consumentenvertrouwen is in december fors verslechterd. Volgens het CBS zijn consumenten zeer negatief over hun financiële situatie. De vertrouwensindex daalde in december naar -37. In november was dat nog -32. „Nooit eerder waren de consumenten zo somber”, aldus het CBS. Ook over hun financiële situatie in het afgelopen jaar waren consumenten somber, stelt het CBS. De houding ten aanzien van het doen van grote aankopen was negatiever dan in november. De index van de koopbereidheid, die al op een laag niveau uitkwam, nam met 7 punten af naar -20. Het CBS maaket verder bekend dat het vertrouwen in het economisch klimaat licht gedaald is en het oordeel over de economie in de komende twaalf maanden opmerkelijk genoeg met een fractie verbeterde. (Novum)