Kortkolom buitenland

VS eisen vrijlating ‘spion’ door Iran

Washington. De Verenigde Staten hebben gisteren de onmiddellijke vrijlating geëist van Amir Mirzai Hekmati, een Amerikaan van Iraanse geboorte die in Iran is opgepakt als CIA-spion. Hij zou in de Iraanse inlichtingendiensten hebben willen infiltreren. De Iraanse staatstelevisie toonde zondag beelden van Hekmati. Zijn vader zei dat zijn zoon in Teheran was om zijn grootmoeders op te zoeken en geen spion was. In Iran worden regelmatig Amerikaanse Iraniërs opgepakt, die soms een paar jaar worden vastgehouden voor ze weer worden vrijgelaten. (AFP, AP)

Vicepresident Irak wordt gezocht

Bagdad. De Iraakse regering heeft gisteren bevestigd een arrestatiebevel te hebben uitgevaardigd tegen de sunnitische vicepresident van het land, Tareq Hashemi. Hij wordt in verband gebracht met bom- en moordaanslagen op regerings- en veiligheidsfunctionarissen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken toonde gefilmde bekentenissen van verdachten die werden omschreven als lijfwachten van Hashemi. Volgens sunnieten zijn de beschuldigingen politiek gemotiveerd. Hashemi is een oude rivaal van de shi’itische premier Maliki. Hashemi bevindt zich in het autonome Koerdische noorden van Irak. (AP, Reuters)

Arrestaties in Nigeria na geweld Boko Haram

Kano. Veertien mensen zijn afgelopen weekeinde aangehouden op verdenking van lidmaatschap van de radicale islamitische sekte Boko Haram in Nigeria. De sekte zou verantwoordelijk zijn voor schietpartijen en bomaanslagen de afgelopen week. Tijdens de arrestatie in de stad Kano werden zeven mensen gedood, onder wie drie politieagenten. Het geweld in Nigeria breidde zich afgelopen jaar uit van de afgelegen noordoostelijk regio Borneo naar het hele noorden, waar ook hoofdstad Abuja ligt. Boko Haram wil invoering van de shari’a afdwingen. (Reuters, AP)