Kortkolom binnenland

Omstreden imam is te laat voor visum

Den Haag. Het is „praktisch onmogelijk” dat de omstreden imam Mohamed al-Maghraoui nog op tijd aan een visum kan komen. Dit schrijft minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) aan de Tweede Kamer. De vier dagen die nog resteren tot de conferentie in de Haagse As Soennah-moskee zijn volgens het ministerie niet voldoende nog een visum te verlenen. Al-Maghraoui zou in een fatwa uit 2008 hebben gezegd dat een negenjarig meisje volwassen genoeg was om te trouwen. Er was onzekerheid of de geestelijke met een visum van een ander Schengenland naar Nederland zou kunnen komen. Maar het ministerie heeft bij andere landen geen visumaanvraag kunnen vinden. (NRC)

Politicus met strafblad mag in politiek blijven

Den Haag. Er komt geen wet waardoor politici die veroordeeld worden tot een celstraf van een jaar of minder hun baan binnen de politiek verliezen. Dat schreef oud-minister van Binnenlandse Zaken Donner (CDA) aan de Tweede Kamer, in antwoord op Kamervragen. Op dit moment kan alleen bij langere straffen iemand het passieve kiesrecht worden ontnomen. Dat standpunt lijkt het kabinet nog steeds juist. De kwestie kwam aan de orde naar aanleiding van de veroordeling van het Arnhemse gemeenteraadslid Van Meurs. Na het uitzitten van een celstraf van negen maanden voor bezit en verspreiding van kinderporno, keerde hij gisteren op eigen titel terug in de Arnhemse raad. (Novum)

Opnieuw een PVV’er uit Haagse raadsfractie

Den Haag. Het Haagse gemeenteraadslid Marjolein van de Waal is uit de PVV-fractie gestapt. Ze kan zich niet vinden in de werkwijze van de fractie, laat ze op Twitter weten. Vorige week verliet vicefractievoorzitter Arnoud van Doorn al de Haagse PVV, omdat hij fouten zou hebben gemaakt bij het beheer van het fractiebudget. Van de Waal gaat net als Van Doorn als zelfstandig raadslid verder. Beiden bekritiseerden de ‘harde cultuur’ in de PVV-fractie. (NRC)

‘Tuigdorp’ is het woord van 2011, zegt Van Dale

Rotterdam. Van Dale heeft vandaag haar Woord van het jaar 2011 bekendgemaakt: tuigdorp. Circa 16.000 mensen hebben gestemd op tien door Van Dale genomineerde woorden die ontstaan zijn in 2011. 43 procent stemde voor tuigdorp (afgelegen locatie die is ingericht als woonoord voor veelplegers e.d., m.n. zo’n locatie met asowoningen). Andere genomineerde woorden waren onder meer fraudeprof, occupyer, en caviapolitie. (NRC)