Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Dood Kim Jong-Il net voor sluiten deal om kernprogramma te stoppen’

Caption: A resident reads an article on the death of North Korean leader Kim Jong-il in Hanoi December 20, 2011. Kim Jong-il died on a train trip on Saturday, state television reported on Monday, sparking immediate concern over who is in control of the reclusive state and its nuclear programme. REUTERS/Kham (VIETNAM - Tags: POLITICS OBITUARY)
Caption: A resident reads an article on the death of North Korean leader Kim Jong-il in Hanoi December 20, 2011. Kim Jong-il died on a train trip on Saturday, state television reported on Monday, sparking immediate concern over who is in control of the reclusive state and its nuclear programme. REUTERS/Kham (VIETNAM - Tags: POLITICS OBITUARY) Een inwoner van Hanoi leest een artikel over de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il. Foto Reuters / Kham

De dood van Kim Jong-Il komt bijzonder ongelegen voor Noord-Korea en de Verenigde Staten. De twee landen stonden op de vooravond een overeenkomst te sluiten om het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma te beeïndigen in ruil voor Amerikaanse voedselhulp.

Dat meldt CBS op basis van een Amerikaanse regeringsfucntionaris.

De VS zouden deze week aankondigen dat zij een grote donatie aan voedingsmiddelen zouden doen aan het communistische land. Dit had de eerste grote toenadering moeten zijn na maanden van geheime besprekingen. In ruil voor de Amerikaanse voedselhulp zouden de Noord-Koreanen hun kernwapenprogramma opschorten. Deze deal zou nu in gevaar zijn gezien de onzekere politieke periode die nu aanbreekt door de opvolging van Kim door zijn zoon, Kim Jong-Un.