Internationale media walgen van kannibalisme in BNN-show

BNN schokt na De Grote Donor show uit 2007 morgen opnieuw de hele wereld. Het programma Proefkonijnen zorgt voor internationale ophef. De Engelse krant The Sun kopt: “Live cannibal stunt on Dutch TV.”

Overal besteden media aandacht aan het plan van BNN-presentatoren Dennis Storm en Valerio Zeno om een stuk van elkaars vlees op te peuzelen in hun programma Proefkonijnen. De aflevering wordt morgen in Nederland wordt uitgezonden. Onder meer de websites Ninemsn, Globe and Mail, Daily Mail, The Inquisitr, het Spaanstalige La Vanguardia en Trome schrijven er over. De website Impre.com heeft bij het bericht een foto van Hannibal Lecter uit de filmSilence of the lambs geplaatst. Het Amerikaanse ABC News besteedt er zelfs een heel item op het journaal aan.

Het item op ABC News over Proefkonijnen
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

De meeste online reacties in de internationale media zijn niet mals. Een bezoeker van de website van The Sun schrijft:

“Dit gaat echt over de grens. Dit gaat VEEL te ver.”

Een andere bezoeker van de website vult aan:

“Op een gegeven moment zal er een show komen waarin iemand moet sterven.”

In de Verenigde Staten besteedde ABC News een heel item op journaal aan de show. Veel andere Amerikaanse media namen het nieuws over, waaronder New York Daily News dat verwijst naar het programma als Preojfkonijen.

De Amerikaanse blogger Emmet Purcell schrijft:

“It turns out that TV hadn’t reached its lowest of lows in 2004 when David Beckham scandal girl Rebecca Loos pleasured a pig live on-air - the Dutch have just trumped that act.”

Ophef over Proefkonijnen vergelijkbaar met De Grote Donorshow

Vier jaar geleden haalde BNN ook al de internationale woede op zijn hals door live het programma De Grote Donorshow uit te zenden. In dat programma zou de 37-jarige Lisa, een ongeneeslijk zieke vrouw met een hersentumor, uit drie nierpatiënten een kandidaat moeten kiezen om haar gezonde aan af te staan. De kijkers konden via een sms adviseren wie Lisa moest kiezen.

De Grote Donorshow bleek uiteindelijk een geacteerde stunt, met de bedoeling aandacht te vragen het afstaan van donororganen. Lisa bleek kerngezond.

Dit keer lijkt het plan van Dennis en Valerio menens te zijn. Ze hebben al chirurgisch een stuk vlees uit hun bil laten verwijderen. Eerder deze maand legden zij hun bedoelingen met de gewraakte afleveringen van Proefkonijnen uit in De Wereld Draait Door.

Dennis Storm en Valerio Zeno op bezoek bij DWDD:

    • Niels Posthumus