Kabila ingezworen als president Congo, ondanks verzet oppositie

Caption: UDPS (Union for Democracy and Social Progress) supporters celebrate after Etienne Tshisekedi, leader of the UDPS, declared himself president of the Democratic Republic of the Congo during a press conference in Kinshasa on December 18, 2011. He announced that he will officially be sworned president of the Democratic Republic of the Congo at the Martyr Stadium in Kinshasa on Friday Dececember 23rd, whereas outgoing president Joseph Kabila, officialy declared winner of the elections by the Supreme Court will be sworned on Tuesday December 20th, 2011. AFP PHOTO / GWENN DUBOURTHOUMIEU Aanhangers van de partij van oppositieleider Tshisekedi, de UDPS, vieren de aankondiging dat hij zich uitroept als president. Foto AFP / Gwenn Dubourthoumieu

Joseph Kabila is vandaag ingezworen voor een tweede termijn als president van Congo, ondanks het feit dat de oppositie de uitslag van de verkiezingen niet erkent.

Oppositieleider Etienne Tshisekedi riep zich zondag ook al uit als de winnaar van de presidentsverkiezingen en wil later deze week zijn eigen inauguratie houden, meldt persbureau AP.

Het hooggerechtshof van Congo bevestigde op 16 december de verkiezingsuitslag en legde het verzoek van de oppositie om de verkiezingsuitslag ongeldig te laten verklaren, naast zich neer. Tshisekedi werd tweede bij de door geweld en fraude ontsierde verkiezingen eind november.

Tshisekedi eist dat de uitslagen van de verkiezingen bekendgemaakt worden, schreef onze correspondent Koert Lindeijer zaterdag in NRC Handelsblad. Daarmee zou ook de woede onder de Congolezen worden weggenomen. Lindeijer:

“Tshisekedi eist dat de uitslagen van alle stemlokalen worden gepubliceerd om de fraude in kaart te brengen. Daarmee zou ten dele de gevaarlijk hoog opgelopen woede van vele Congolezen over de oplichterij van de verkiezingen kunnen worden weggenomen. Diplomaten in Kinshasa ondersteunen Tshisekedi’s eis niet. In de ogen van menig Congolees accepteert de buitenwereld daarmee een fraudeleus gekozen president.”

Volgens Lindeijer waren de verkiezingen slecht georganiseerd en waren er tekenen van fraude. Lindeijer:

De verkiezingen waren slecht voorbereid. De nationale verkiezingscommissie onder leiding van Daniel Ngoy Mulunda kon de logistieke uitdaging om 64.000 stemlokalen op te zetten in het zwaar onderontwikkelde Congo zonder noemenswaardige infrastructuur niet aan. Net als in 2006, toen niet de Congolese regering maar de Verenigde Naties de verkiezingen organiseerde, leidde dat tot de te verwachten onvolmaaktheden. Niemand had zich echter voorbereid op de grote fraude, die veel wijdverspreider was dan de vorige keer. In Kinshasa was sprake van tweeduizend „verdwenen” stemlokalen. In de zuidelijke regio Katanga, waar Kabila grote aanhang heeft, doken juist extra stembureaus op. Na het sluiten van de stemstations werden er vanuit Zuid-Afrika nog stembiljetten ingevlogen, naar verluidt van te voren ingevuld voor Kabila.

Het was slechts de tweede keer in 51 jaar tijd dat er in Congo verkiezingen werden gehouden en de eerste keer dat de verkiezingen werden georganiseerd door de regering en niet door de internationale gemeenschap. Waarnemers vrezen dat de huidige situatie in Congo uitmondt in een gewelddadig conflict als de zeer populaire Tshisekedi oproept tot meer demonstraties tegen Kabila. De vorige verkiezingen, in 2006, ontaardden in bloedige botsingen tussen aanhangers van president Joseph Kabila en de medestanders van Jean-Pierre Bemba, zijn voornaamste rivaal.

    • Hans Klis