Ieder nummer is een rauw, knarsend statement

Pop-cd

Rubatong: Id. ***

Rubatong is een band van exen: zanger Han Buhrs zat in het Tilburgse experimentele gezelschap Palinckx, bassist Luc Ex speelde in The Ex en gitarist Rene van Barneveld, die nu les geeft op de Popacademie en bijdragen levert aan concerten van Ilse de Lange, zat vroeger in Urban Dance Squad. Tezamen met percussioniste Tatiana Koleva vormen ze een kwartet dat de verschillende achtergronden van de bandleden recht doet.

Zanger Buhrs is een stemkunstenaar die gromt en reutelt in het Frans, Engels of Nederlands; Luc Ex zorgt voor erupties op basgitaar en Van Barneveld levert de knerpende bluespatronen waar hij bij UDS furore mee maakte – maar dit keer langzamer.

Ieder nummer is een statement: het is rauw, knarsend en gedeconstrueerd; het is atmosferisch met een hoofdrol voor prachtige gitaarpartij (‘Fingerprints’), of het biedt rechtdoorzee rock op uitgebeende basis (‘Dirty Lil’ Kiss’). Soms is het erg rudimentair, maar meestal is de dosering precies goed.

HESTER CARVALHO

    • Hester Carvalho