Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Hoofdredacteur Jackie stapt op vanwege ‘niggabitch’

Het artikel in de meest recente editie van Jackie

Eva Hoeke stapt op als hoofdredacteur van modetijdschrift Jackie naar aanleiding van de publicatie waar de Amerikaanse zangeres Rihanna wordt omschreven als een “niggabitch”.

Dat meldt Jackie in een persbericht. Wereldwijd ontstond commotie over deze omschrijving, ook de zangeres zelf reageerde woedend op Twitter.

Twitter avatar rihanna Rihanna @evajackie I hope u can read english, because your magazine is a poor representation of the evolution of human … http://t.co/eRUUa5yc

De hele reactie van Rihanna (die ook bekend staat om dit soort tweets):

I hope u can read english, because your magazine is a poor representation of the evolution of human rights! I find you disrespectful, and rather desperate!! You ran out of legit, civilized information to print! There are 1000′s of Dutch girls who would love to be recognized for their contributions to your country, you could have given them an article. Instead, u paid to print one degrading an entire race! That’s your contribution to this world! To encourage segregation, to mislead the future leaders to act in the past! You put two words together, with the intent of abasement, that made no sense…”NIGGA BITCH”?!….Well with all respect, on behalf of my race, here are my two words for you…FUCK YOU!!!

Hoeke ontving ook beledigingen en dreigementen. Hierop besloot zij in overleg met uitgever Yves Gijrath van GMG op te stappen. Hoeke in de verklaring:

”Ik realiseer me dat mijn eerste reactie via Twitter, waarin ik aangaf dat het een grap was, een onvolledige omschrijving was van wat ik, en ook de auteur van het artikel, bedoelde. De term ‘niggabitch’ is overgewaaid uit Amerika en we hebben er slechts een kledingstijl mee proberen te duiden. Door de enorme druk via de sociale media heb ik me laten verleiden om beterschap te beloven wat betreft het taalgebruik in toekomstige nummers van Jackie. En daarnaast heb ik rectificatie aangeboden. Terwijl ik nu tot de conclusie kom dat rectificatie niet de juiste oplossing is. Ik betreur het dat ik te snel standpunten heb ingenomen over een artikel in Jackie - waar overigens geen enkel racistisch motief aan ten grondslag ligt. Door de gang van zaken ben ik samen met de uitgever tot de conclusie gekomen dat, nu mijn geloofwaardigheid is aangetast, het voor alle partijen beter is als ik per direct mijn functie als hoofdredacteur neerleg. Na mij acht jaar lang met ziel en zaligheid te hebben ingezet voor Jackie, besef ik dat genoemde fouten - weliswaar niet kwaad bedoeld - reden zijn voor vertrek.”

In het volgende nummer van Jackie verschijnt een rectificatie, twitterde Hoeke gisteren al:

Twitter avatar EvaJackie Eva Hoeke @brianelstak In het volgende nummer komt een rectificatie. Kan ik vertellen dat het nooit onze bedoeling was om wie dan ook te kwetsen.