Het moest gezellig zijn

Het uur van de wolf: Max van Praag, Ned.2, 22.55-23.55 uur

„Mijn vader was wel een ster hoor”, zegt Marga van Praag – alsof iemand haar zou willen tegenspreken – in de documentaire die ze samen met Ad van Liempt heeft gemaakt voor Het uur van de wolf. En het is waar: de zoetgevooisde vocalist Max van Praag (1913-1991) was in de jaren vijftig razend populair. Hij was een boegbeeld van het VARA-amusement en zong ook voor de PvdA: „Geef uw stem aan lijst 2.” Zijn succesliedjes Daar zijn de appeltjes van Oranje weer en Als ik tweemaal met mijn fietsbel bel werden alom meegezongen.

Maar er is meer. Max van Praag overleefde de oorlog in de onderduik en kon dat verleden nooit meer van zich afschudden. „Het móest en zóu gezellig zijn”, aldus zijn dochter. Toen hij te oud werd om nog langer de charmezanger te zijn, begon hij een platenwinkelketen die tenslotte ten onder ging toen de cd opkwam. Een schrijnende slotepisode, mede omdat zijn broer Jaap in dezelfde sector succesvol zaken bleef doen en bovendien als Ajax-voorzitter minstens zo bekend werd als zijn broer ooit was geweest. Hier gaat het vooral over Max. Veel beeld uit zijn zangersleven is er niet; radioroem werd immers zelden gefilmd. En toch is dit een bezienswaardig levensverhaal.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder