Grote Leider, Grote Rampspoed

A woman and her son cry as North Koreans gather after learning death of their leader Kim Jong Il on Monday, Dec. 19, 2011 in Pyongyang, North Korea. Kim died on Saturday, Dec. 17, North Korean state media announced Monday. (AP Photo/Kyodo News) JAPAN OUT, MANDATORY CREDIT, NO LICENSING IN CHINA, FRANCE, HONG KONG, JAPAN AND SOUTH KOREA

Kim Jong-il, de zaterdag tijdens een inspectiereis overleden „Dierbare” en „Grote” leider van Noord-Korea, hield van cognac en films, vooral uit de James Bond-serie. Zozeer zelfs dat hij een Zuid-Koreaanse regisseur en diens vrouw liet ontvoeren, in een poging de Noord-Koreaanse filmindustrie allure te geven. Pas na acht jaar slaagde het echtpaar erin Noord-Korea te ontvluchten. Dat zouden miljoenen Noord-Koreanen mogelijk ook wel gewild hebben, want het regime van Kim Jong-il kenmerkte zich door voortdurend verslechterende leefomstandigheden, hongersnoden of de dreiging daarvan, regionale instabiliteit en grove schendingen van mensenrechten. Een zwartboek.