Fragment van het jaar

Pauw & Witteman is de belangrijkste talkshow van de Publieke Omroep. Gemaakt van belastinggeld. Die als officiële doelstelling heeft ‘het debat te stimuleren over de onderwerpen die ertoe doen’. Uitgezonden door een omroep die kijkers oproept „verschillig” te wezen.

Dus u kunt zich mijn nieuwsgierigheid voorstellen toen Jeroen en Paul vrijdag bekendmaakten „het politieke fragment van het jaar” te gaan kiezen. Zou het Barack Obama worden, die na acht jaar, 100.000 burgerslachtoffers en twee miljoen ontheemden het einde van de door Nederland gesteunde Irak-oorlog aankondigde? Of toch Utøya, het eiland waar 69 jonge socialisten de dood in werden gejaagd door een anti-islamitische radicaal? Misschien de ondergang van Griekenland, het land waar ooit de democratie, filosofie en wiskunde nog werden uitgevonden? Of toch de eurocrisis, die de ineenstorting van onze muntunie inluidde? Nee, vast de Arabische opstandelingen, die met gevaar voor eigen leven al vier brute dictators hebben verjaagd.

Jeroen en Paul lazen hun selectie voor. Op 1: Dion Graus noemt iemand „klotskop”. Op 2: Geert Wilders blaft premier af. Op 3: Mark Rutte maakt rekenfout. Op 4: Emile Roemer loopt weg uit Kamer. Op 5: Henk Bleker schuift Mauro briefje toe. Op 6: Staatssecretaris Veldhuizen slaat buurvrouw in gezicht. Op 7: Alexander Pechtold noemt zichzelf „langstudierder”. Op 8: Job Cohen doet mee in polonaise. Op 9: Wilders noemt Cohen „bedrijfspoedel”. Op 10: Jolande Sap trekt stekker uit doos.

Ja, het was me ’t jaartje wel.

In 2012 ga ik een politieke partij oprichten. Een partij tegen de infantilisering van de samenleving. Ik zal strijden tegen de fascistische ideologie die infotainment heet. Hilversum wordt een tuigdorp met een hek eromheen. Er komt een belasting op eindejaarslijstjes. En een quotum van 3 procent BN’ers op tv. De rest wordt het land uitgezet. Halverwege de campagne word ik aangeklaagd wegens aanzetten tot nadenken, maar vrijgesproken wegens een vormfout.

En als ik dan, in 2014, met 32 zetels de grootste partij van Nederland ben geworden, zal ik als premier de Tweede Kamer betreden, mijn broek naar beneden trekken en een kersverse keutel op het spreekgestoelte draaien. Word ik nog fragment van het jaar ook.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg