Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Europese leiders komen op 30 januari opnieuw bijeen

Enkele Europese leiders tijdens de groepsfoto van de vorige EU-top, begin december. Foto Reuters / Thierry Roge

De volgende top met Europese leiders wordt gehouden op 30 januari. Dat heeft EU-president Herman van Rompuy vandaag in een videoboodschap bekendgemaakt. Officieel zal de eerste bijeenkomst van het jaar van de regeringsleiders van de de zeventwintig Europese landen over ‘werkgelegenheid’ gaan. Van Rompuy:

“Het creëren van werkgelegenheid is in een context waarin geen groei wordt verwacht in de meeste van onze economieën een grote uitdaging. We zullen beslissende maatregelen moeten nemen met betrekking tot de werkgelegenheid.”

Volgens persbureau AFP is het duidelijk dat de top vooral zal gaan over de oplossing voor de Europese schuldencrisis. Van Rompuy daarover:

“Zorgen voor financiele stabiliteit van de eurozone blijft een topprioriteit voor onze toekomst. We hebben afgelopen jaar grote beslissingen genomen op de schuldencrisis op te lossen.”

Van Rompuy kondigde de extra EU-top eerder al aan, maar een datum was nog onbekend. Bij de vorige top, eerder deze maand, kwamen de zeventien eurolanden en zes andere landen van de EU overeen om een nieuw verdrag te sluiten. Hierin maken zij afspraken over een strengere begrotingsdiscipline. Onder meer Groot-Brittannië doet niet mee aan het verdrag dat dit voorjaar rond zou moeten zijn.