Espresso met Kim Jong-Il

De Noord-Koreaanse staatstelevisie maakte bekend dat Kim Jong-il is overleden. ‘De hemel opende zich,’ zegt Jong-Il bij een espresso. ‘Engelen daalden neer op de groene heuvels van het mooiste land van de wereld, trompetten schalden, er werd een gouden roltrap neergelaten.’

Foto AP / Ahn Young-joon

Roltrap

De Noord-Koreaanse staatstelevisie maakte bekend dat Kim Jong-il is overleden. ‘De hemel opende zich,’ zegt Jong-Il bij een espresso. ‘Engelen daalden neer op de groene heuvels van het mooiste land van de wereld, trompetten schalden, er werd een gouden roltrap neergelaten.’ De voormalige leider van Noord-Korea neemt een slokje espresso en zegt dan: ‘En toen kwam God en schonk mij het eeuwige leven.’ Hij is dus niet overleden? ‘Jawel,’ antwoordt Jong-Il, ‘maar ik ben daarna weer tot leven gewekt.’ Welke gevolgen heeft dit? ‘Dat mensen in het hele land zullen berichten dat ze mij hebben gezien, dat deze verschijningen groots zullen worden gevierd, dat talloze plaatsen heilig worden verklaard.’ Is hij niet bang dat die mensen voor gek worden uitgemaakt? ‘Ik heb zelf Elvis Presley afgelopen jaar gezien,’ zegt Jong-Il. ‘En ben ik gek?’ De voormalige Noord-Koreaanse leider neemt nog een slokje espresso. ‘Volgens het staatspersbureau ben ik een waar genie.’

De persoonscultus van Kim Jong-Il is ongeëvenaard. De zaterdag overleden Noord-Koreaanse leider zou volgens de officiële biografieën zes volledige opera’s hebben gecomponeerd, 1.500 boeken hebben geschreven en de hamburger hebben uitgevonden. ‘Dat laatste was zo gepiept,’ zegt Jong-Il. ‘Ik gooide een lapje vlees in een sandwich.’ Hij drinkt zijn espresso op. ‘Het was veel moeilijker om de iPad uit te vinden.’ Heeft Steve Jobs die niet geïntroduceerd? ‘Steve Jobs is dood,’ antwoordt Jong-Il.

    • Ernest van der Kwast