ECB: alle scenario's mogelijk

Uiteenvallen van de eurozone is voor het eerst ook bij de Europese Centrale Bank geen taboe meer.

Zijn voorganger Jean-Claude Trichet wilde er nooit in het openbaar over praten. Maar Mario Draghi, de nieuwe president van de Europese Centrale Bank, heeft het nu wél gedaan. In een vraaggesprek met de Financial Times, zijn eerste interview sinds zijn aantreden op 1 november, ging Draghi gisteren in op een scenario waarin Europese landen uit de euro zouden stappen. Draghi waarschuwde vanzelfsprekend voor de ernstige gevolgen daarvan. Maar ondertussen sprak hij er wel over.

Ook de Europese Centrale Bank houdt er nu dus rekening mee dat de eurozone uit elkaar valt. Het was voor het eerst dat de ECB de vrees van velen onder woorden bracht. Draghi bracht het onderwerp niet zelf ter tafel. Maar hij ging in op het scenario dat de journalisten hadden voorgelegd. Áls Europese landen al uit de euro zouden kunnen stappen, dan „zou dat niet helpen”, zo zei de Europese bankpresident. (NRC)