Diploma's goedkoper

Voor het eerst in tien jaar dalen de kosten voor een master.

De totale uitgaven om iemand op te leiden van de basisschool tot aan een universitair masterdiploma bedroegen vorig jaar 153 duizend euro. Dat heeft het CBS becijferd in een gisteren gepresenteerd rapport. Het is voor het eerst dat de uitgaven lager zijn dan het voorgaande jaar. Zo stegen de totale uitgaven per persoon tussen 2000 en 2009 van 114 duizend naar 154 duizend euro. In 2010 daalden de kosten tot 153 duizend euro.

De belangrijkste oorzaak van de daling is dat de rijksbijdrage aan de universiteiten de afgelopen tien jaar minder sterk steeg (15 procent) dan het aantal studenten (38 procent). Zo kostte het universitaire deel van de weg naar een masterdiploma vorig jaar ruim 44 duizend euro: het laagste niveau sinds 2005.

Om een masterdiploma te behalen moet in ieder geval basis- en voortgezet onderwijs worden gevolgd. Soms gaat er ook een hbo-opleiding aan vooraf. (NRC)